PUF nije za publiku u sivim odijelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni kazališni festival PUF ove godine slavi 15. rodendan, a održava se tradicionalno od 1. do 5. srpnja na raznim pulskim lokacijama od gradskog Foruma, preko Danteovog trga, Istarskog narodnog kazališta sve do Kazališta Dr. Inat u kulturnom centru Rojc i festivalskoj bazi, utvrdi Casoni Vecchi na pulskom Vidikovcu.

Pet dana PUF-a donosi cak 16 programa, od kojih je jedna radionica, devet predstava, jedna izložba i pet koncerata. Festivalska produkcija Anno Domini ove godine slavi svoj deseti rodendan, a od umjetnickog direktora PUF-a i voditelja Kazališta Dr. Inat iz Pule Branka Sušca htjeli smo doznati zašto je kao lokacija odabran Danteov trg.

- Ove smo godine Branko Potocan i ja ponovo obilazili moguce lokacije za Anno Domini i zakljucili da je šokantno koliko je Danteov trg zapravo zapušten. Kao da je ne znam gdje, negdje drugdje… Arhitektura ima cudno znacenje, a to nam je još jedno mjesto na koje želimo skrenuti pažnju. Anno Domini je razmjena iskustava umjetnika iz razlicitih zemalja, a prostor ima uvijek kljucnu ulogu. Na osnovu prostora, radi se predstava. Ove godine u njoj sudjeluju Art Dance s 15 plesacica, glumci Inata i sedam plesaca iz Slovenije.

Anno Domini nastao je iz potrebe da festival ima vlastitu produkciju. Vlastita produkcija košta, ali sva sreca da imamo prijatelje koji nas, izgleda, vole, pa vole i Pulu i onda dodu tu. Vani nas poznaju i vole, ali u Puli… znate kako je u Puli. Pula je cudan grad. Ja bih pao u nesvijest da vidim procelnicu za kulturu da dode na dvije predstave PUF-a. Moj kolega Bojan Munjin, bivši kriticar Feral Tribunea, mi je jednom prilikom rekao da je PUF sjajan festival jer na njemu ne vidi ljude u sivim odijelima - mislio je na politicare. Publika PUF-a je prilicno izbirljiva i razmišlja svojom glavom pa u jednu ruku mogu biti i ponosan zbog roga što na mom festivalu nema ljudi u sivim odijelima.


Podijeli: Facebook Twiter