PUF: Ljubav je u odlasku

Gdje mi je glava? - Nevo Romano u predstavi 'Walking away' (D. ŠTIFANIĆ)
Gdje mi je glava? - Nevo Romano u predstavi 'Walking away' (D. ŠTIFANIĆ)

Sinoćnji program trećeg dana 20. PUF-a - Međunarodnog kazališnog festivala publika će pamtiti po još jednoj odličnoj izraelskoj predstavi te po multimedijalnom i poprilično nezgrapnom uprizorenju biblijskih tematika - od stvaranja do potopa. Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta igrala je predstava Nave Frankel i Neva Romana "Walking away", dok je na pulskom Forumu poljski Teatr A upriličio "Genezu".

"Walking away" je nepretenciozna predstava u kojoj plesač Nevo Romano čini sve što je u njegovoj moći da osvoji srca publike. Uz brojne kazališne slike na rubu komedije izvođač vježba ravnotežu, igra se s drugom glavom, glumi puža (u obje varijante - golać i s kućicom), jede grožđe, dijeli cvijeće i svoje srce, a na kraju na violini odsvira "My Way".

Komične elemente ove predstave upotpunjuje izvrsna Romanova mimika koji u početku izvedbe od publike traži odobrenje s rečenicama: "Pitajte me što sam učinio" i "Da li je bilo dobro?" Upravo je osvajanje ljubavi ono što Romano traži, a zahvaljujući svojoj bravuri (te inteligentnoj režiji Nave Frenkel) to mu i uspijeva. Kombinirati komediju i snažne emocije nije lak zadatak, no Romano se u tome iznimno dobro snalazi. Predstava je puna odlazaka, no posljednji je bio najtužniji jer je do tada Romano publiku u potpunosti osvojio.

"Geneza" poljskog Teatra A tipična je ulična predstava koja kombinira ples, cirkusarije, igre s vatrom, pokretne konstrukcije, bučnu glazbu i videoprojekcije. Biblijsku priču o nastanku svemira, prvih ljudi, izgona iz rajskog vrta, Kaina i Abela te na kraju Noe i njegove arke znaju svi pa radnju nije bilo teško pratiti. Ono što je tijekom predstave najviše bolo u oči bile su video projekcije na dva velika video zida koje su tu poznatu priču pokušale vizualno modernizirati. Konačan ishod svih tih kombinacija je poprilično neuravnotežen i nelogičan pa je predstava izgledala više nabacano nego posloženo. (Boris VINCEK; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter