PUF je 22. put otvorio put kreaciji i slobodi

Predstava Kazališta Dr. Inat "Amanet"
Predstava Kazališta Dr. Inat "Amanet"

Tročlani stručni žiri kojeg su činili Enes Kišević, Bojana Ćustić Juraga i Radmila Djurica na kraju 22. PUF-a - Međunarodnog kazališnog festivala, koji je u Puli održan od 1. do 5. srpnja, preksinoć je dodijelio nagrade "Kazališnog neba PUF-a".

Nagradu Oblak za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom "Kazališnog neba PUF-a" predstava "Anno Domini 2016. -

Ljetna kolekcija M.F.-a", hrvatsko-francuska koprodukcija u režiji  Mehdija Farajpoura, zbog savršene ravnoteže i cjelovitosti, pri upotrebi kazališta, plesa, performansa i muzičke podloge.

Pohvale Mehdi Farajpouru i Branku Sušcu

Nagradu Vjetar za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu "Kazališnom nebu PUF-a" osvojila je predstava "Sol Zemlje" u izvedbi izraelske skupine PuppetCinema zbog istraživačkog i inovativnog pristupa, upotrebi lutke i real time videa na sceni pri prezentaciji političke moći u odnosu na ljudsku patnju.

Nagradu Kaplja koja se dodjeljuje za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na "Kazališnom nebu PUF-a" osvojio Moving Music Theatre iz Makedonije za mono-operu "Dnevnik jednog luđaka" zbog maestralne komparacije šizofrenije pojedinca i analize društvenog položaja i identiteta pojedinca kroz klasično djelo Gogoljeve pripovijetke.

Nagrada Munja za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija) dodijeljena je talijanskoj trupi Teatro dei Venti iz Modene za predstavu "Zmaaaj" zbog doprinosa spektaklu u teatru.

Novoutemeljena Nagrada Ozon za poseban doprinos pripala je predstavi "EXTension (+)" u izvedbi kazališne skupine A.lter S.essio iz Francuske zbog istraživačke prezentacije velike moći ljudskog tijela, u odnosu na moć ljudskog uma.

Žiri je dodijelio i posebne pohvala. Mehdi Farajpour dobio je pohvalu za izvedbu predstave "K-af-ka" u produkciji Oriantheatre Dance Company iz Pariza.

- "K-af-ka" se ne može se uklopiti ni u Oblak, ni u Kaplju, niti u Vjetar, jer ova predstava jednostavno je sve - i izvan je konkurencije. Gledajući ovu predstavu prvi put postaje jasno zašto duša ima potrebu vratiti se tijelu, koje je ovaj put točnije od riječi. Ovo je - umjetnost", piše u obrazloženju žirija.

Posebna pohvala upućena je umjetničkom direktoru PUF-a Branku Sušcu.

Odlično izabran festivalski program

- Žiri se složio da od svih deset ovogodišnjih predstava 22. PUF-a sve zaslužuju nagrade, one su svaka za sebe i istodobno sve zajedno "nova krv u kazališnom prostoru i krvotoku PUF-a". Bilo bi najpravednije kada bi se moglo iz svake predstave izdvojiti jedna tema ili scena i od toga stvoriti kolaž kao zrcalo festivala. Jer, ovaj nam je PUF otkrio koje su sve mogućnosti našeg tijela i uma, koje sve mogućnosti nosimo u sebi, a ne možemo ih uvijek prepoznati. Ovogodišnji PUF zrcali sve to, i više od toga i 22. put u svojoj povijesti otvara put kreaciji i slobodi. Zbog svega toga posebnu pohvalu žiri dodjeljuje Branku Sušcu", poručili su članovi žirija.

Studentski ocjenjivački sud kojeg su činile Alessandra Benčić, Ingrid Španić i Georgie Goldin nagradu Spasko za najemotivniju predstavu jednoglasno su dodijelile plesačici Yum Keiko Takayama za predstavu "EXTension(+)" u režiji Fabrice Planquettea, osnivača kazališne skupine A.lter S.essio. Nagrada nosi ime po Predragu Spasojeviću Spasku, pokojnom renomiranom istarskom dizajneru i dugogodišnjem prijatelju Festivala.

Uoči dodjele nagrada na 22. PUF-u predstavljene su i "Ptice" BITEF dens kompanije bazirane na istoimenoj Aristofanovoj komediji "Ptice" prema konceptu i koreografiji Edwarda Cluga. Festival se na kraju ovog izdanja vratio na početak, u sjedište Kazališta Dr. Inat čiji su glumci i glumice izveli predstavu "Amanet" Branka Sušca.

Nakon dodjele nagrada, u klubu Uljanik uslijedio je nastup moćne slovenske grupe The Stroj. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter