Pucnjava na ulicama Tripolija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijske snage reda otvorile su vatru na prosvjednike u više dijelova Tripolija, javljaju u petak telefonom ocevici na koje se pozivaju agencije, a prema prvim informacijama poginulo je pet prosvjednika.

Prema njihovim rijecima, policija i vojska zapucale su na prosvjednike nakon molitvi. "Mrtvi leže na ulicama Suk Al Džome", javio je stanovnik tog dijela glavnoga grada. Snage reda, kako tvrdi, pucaju na sve koji se nadu na ulici.

Televizija Al Džazira izvijestila je najmanje o dvoje mrtvih, a stanovnici cetvrti Džanzur govore o najmanje pet žrtava, prenosi Reuters. Puca se i u cetvrtima Ben Ašur i Fašlum. Prosvjednici skandiraju proturežimske poruke i traže odlazak Moamera Gadafija s vlasti.

Reuters javlja da je izvoz sirove nafte u Libiji, trecoj africkoj zemlji po proizvodnji, gotovo stao. Zbog sigurnosnog stanja proizvodnja je smanjena, a u lukama nedostaje radnika, doznaje se iz izvora naftne industrije. Libija je prije nemira izvozila 1,3 milijuna barela sirove nafte dnevno.

Gadafijev sin Saif Al-Islam je za turski CNN izjavio da vlada Moamera Gadafija nikad nece pribjeci uništavanju libijskog naftnog bogatstva da bi ugušila pobunu i održala se na vlasti. Rekao je takode da Gadafijeva obitelj ne namjerava pobjeci iz Libije te da vlada kontrolira zapad, jug i središte zemlje.

Nakon dvodnevnog odgadanja iz Tripolija je isplovio brod s 285 stranaca, medu koima je 167 americkih državljana i 118 pripadnika drugih nacionalnosti. Brod M.V. Maria Dolores unajmila je americka vlada, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.


Podijeli: Facebook Twiter