Pucki pravobranitelj o Mirjani Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pucki pravobranitelj Jurica Malcic u priopcenju za medije potvrdio je u cetvrtak da je u njegov ured stigla pritužba Mirjane Sanader i da je zbog cinjenice da je sadržaj vec procurio u javnost ponukan objaviti što je do sada poduzeto.

Istovremeno je na adrese Hrvatskog novinarskog društva, Novinarskog vijeca casti i saborskog Odbora za informiranje poslao dopise kojima podsjeca na Kodeks casti koji obvezuje novinare.

Malcic je tražio od Državnog odvjetništva, USKOK-a i Ravnateljstva policije ocitovanje o curenju informacija, odnosno o cinjenici da je svaka radnja koju poduzmu ova tijela gotovo istovremeno poznata novinarima, te da se ocito ne radi o subjektivnom doživljaju Mirjane Sanader jer o tome svjedoce svakodnevni brojni medijski napisi.

Od Ravnateljstva policije pucki pravobranitelj je tražio da se ocituje je li istina da je Mirjani Sanader oduzeta putovnica, da su provjeravali njen identitet i da su nekoliko puta poduzimane radnje u njenom domu.

Mirjana Sanader potužila se i na medije koji su povrijedili njenu i privatnost njezinih kceri i roditelja objavljivanjem cinjenica koje se ne mogu opravdati interesom javnosti, smatra Malcic (kako se odijevaju, ponašaju, kakve ocjene imaju i jesu li redovita na predavanjima).

Malcic konstatira da Vijece casti u ovom slucaju nije obavilo posao nadzornog mehanizma, što dovodi u sumnju njegovu ucinkovitost i ponovno ukazuje na potrebu uspostavljanja novog mehanizma profesionalnog nadzora, o cemu rasprave predugo traju.


Podijeli: Facebook Twiter