Pucci: Volim surađivati s kompetentnim ljudima


Gost/predavač ovogodišnjih glazbenih radionica Arena International u Puli je i poznati talijanski flautist Romano Pucci, dugogodišnja prva flauta milanske La Scale i rimske opere. Bio je to povod za razgovor s ovim uvaženim glazbenikom. Romano Pucci diplomirao je u klasi profesora Silvija Clericija na konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu s najvišim ocjenama.

Kao dugogodišnja prva flauta u prestižnom orkestru i filharmoniji u milanskom kazalištu Alla Scala održao je mnogobrojne koncerte surađujući s vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Abbado, Mehta, Kleiber, Pretre, Maazel, Bernstein, Sinopoli, Baremboim, Chailly... O tome kako je došlo do suradnje s pulskim programom Arena International, Pucci kaže: - Već više od 30 godina veliki sam prijatelj s pulsko-milanskim kiparom Gualtierom Mocennijem. Njegov milanski atelje je u mome susjedstvu, a kroz godine više smo puta surađivali. Upoznali smo se kada sam svirao na otvorenju jedne izložbe, a nakon toga on i njegova obitelj često su bili gosti milanske La Scale, budući da su svi oni veliki ljubitelji klasične glazbe. Čak i na jednom katalogu njegove izložbe nalazi se naša zajednička fotografija. Jako me veseli naša suradnja, a budući da on s obitelji provodi dio godine u Puli i prijatelj je umjetničke ravnateljice ovih radionica, Tatiane Šverko, došlo je do ideje o suradnji. O svemu tome smo počeli pričati prije otprilike tri godine, no kada smo uskladili obveze, do suradnje je i došlo.

Kakvi su bili Vaši učenici na radionicama Arena International?
- Moram reći da su bili bolji od očekivanog. Bili su iznimno dobro pripremljeni, pokazali su veliki interes, discipliniranost u radu, stvarno izvrsni, što me silno veseli. Iako radionice traju desetak dana, mislim da smo napravili sjajan posao. Posebno me fasciniraju ta mala djeca koja prate svaku radionicu, koncert, produkciju, i sve upijaju, poput spužvica. Izvrsna je i atmosfera na koncertima, puno ljudi, zainteresirana publika, mislim da se kod vas njeguje kultura, premda znam da su svugdje teška vremena za kulturu i umjetnost.

Kakva su bila Vaša iskustva u La Scali?
- Bio sam tamo dugi niz godina u stalnom angažmanu. To je svakako vrlo važno iskustvo, naučio sam puno toga, bila je izvrsna prilika za napredovanje, upoznao sam sjajne ljude. No, s druge strane, bilo je puno teže dobiti slobodno vrijeme za druge projekte. Sada radim kao slobodan umjetnik i mogu reći da sam vrlo zadovoljan.(Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter