Pučani kritičniji od socijalista prema Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od početka spora s europskom povjerenicom Viviane Reding, u Banskim dvorima tvrde da se u obzir mora uzeti činjenica da je ona pripadnica Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, a koja je i ranije imala rezerve prema Vladi Zorana Milanovića. Time se u Vladi djelomično objašnjavali i prepreke na koje su u Europskom parlamentu nailazila imenovanja Nevena Mimice i Nevena Matesa na dužnosti u Bruxellesu. Viviane Reding je, pak, neki dan odbacila spekulacije da se vodi i ideološkim kriterijima.

Međutim, hrvatskoj lijevo-liberalnoj vladi kao naručeno je došlo priopćenje predsjednika pučana Wilfrieda Martensa kojim je pozdravio pokretanje postupka protiv Hrvatske. Potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber upozorio je da "hrvatska socijalistička vlada gura novu državu članicu u kut, s velikim štetnim posljedicama za reputaciju zemlje".

- Socijalisti podržavaju hrvatsku Vladu, odnosno kažu jedno, pučani kažu drugo i već sama ta činjenica govori da je istina na skliskom terenu, rekao je jučer premijer.

Iz redova europskih socijalista s potezom EK-a dosad je polemizirao Hannes Swoboda, šef njihove frakcije u Europskom parlamentu, koji je brzopletim nazvao odluku o uvođenju zaštitnih mjera protiv Hrvatske. Navodno će idućih dana još neki uglednici iz redova euro socijalista javno izraziti razumijevanje za poziciju hrvatske Vlade. (D. CIGLENEČKI/NL)

VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter