Pucali u djevojčicu jer je govorila protiv talibana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakistanski liječnici uklonili su u srijedu metak koji je dan ranije teško ranio 14-ogodišnju Pakistanku Malalu Jusufzai koja je postala slavna pošto je progovorila protiv talibana.

Jusufzai je ranjena u utorak nakon što je u nju pucao taliban i u kritičnom je stanju. Pogođena je u glavu i vrat kada je napadač pucao na školski autobus u koji je ulazila u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada.

Jusufzai je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana u trenutku kad se činilo da su čak i državne vlasti odlučile prepustiti kontrolu nad tom dolinom talibanima. Talibani su uspostavili sudove, ubijali su stanovnike i zatvarali škole za djevojke uključujući onu koju je pohađala Jusufzai. Ona je snimljena u dokumenatarnom filmu kako kroz suze govori da joj je želja bila postati liječnicom.

Vlasti su ipak poduzele akciju protiv talibana i vratile kontrolu nad dolinom a Jusufzai je dobila najviše civilno odličje i od tada je primila bezbroj prijetnji. Najviši dužnosnici Pakistana kao i SAD, Ujedinjenih naroda i međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International osudili su napad na nju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter