Pucali po zgradi vijecnice u Mostaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznate osobe pucale su u ponedjeljak navecer iz pištolja na zgradu gradske vijecnice u Mostaru ciju su jucerašnju ceremoniju otvaranja bojkotirali vijecnici bošnjackih politickih stranaka, no izuzev manje štete nije bilo drugih posljedica, izvijestili su iz policije.

Nacelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjic rekao je kako su nepoznate osobe ispalile više metaka poslije jedan sat u noci na zgradu vijecnice koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja u Mostaru izmedu Bošnjaka i Hrvata. Nakon incidenta navodno su odmah pobjegli u pravcu Musale, u istocni, vecinski bošnjacki dio grada.

Po Jelonjicevim rijecima na licu mjesta pronadeno je pet cahura, a jedno zrno oštetilo je procelje novootvorene gradske vijecnice. Drugih posljedica nije bilo.

Jucerašnje otvaranje nove zgrade gradske vijecnice poslužilo je za nove podjele u gradu buduci da bošnjacki vijecnici nisu došli na ceremoniju jer se u dvorištu zgrade, koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja, nalazi spomen- obilježje za osam poginulih pripadnika Hrvatskoga vijeca obrane (HVO) koji su stradali za vrijeme hrvatsko-bošnjackog sukoba.

"Vjerujem da nedolazak Bošnjaka nece u konacnici pokvariti sliku ove prelijepe gradevine, koja je kulturno povijesna baština i koja nosi cijeli Mostar iz prošlih vremena", rekao je mostarski gradonacelnik Ljubo Bešlic.

Na ceremoniju otvaranja gradske vijecnice nisu došli bošnjacki vijecnici iz Stranke demokratske akcije, SDP-a BiH i Stranke za BiH protiveci se što je prije nekoliko dana postavljen stecak na mjestu gdje je nakon rata podignut križ u spomen sjecanja na poginule pripadnike HVO-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter