Publika odlučila - najbolji Dešković, Tomaz i Prelac

Za titulu momjanskih muškatira natjecalo se 25 muškata koje su kušali i ocjenjivali posjetitelji momjanske Martinje (D. Š.)
Za titulu momjanskih muškatira natjecalo se 25 muškata koje su kušali i ocjenjivali posjetitelji momjanske Martinje (D. Š.)

Središnji događaj martinjskih svečanosti u Momjanu bila je u nedjelju smotra muškata, uz nagrađivanje najboljih i po ocjeni stručnog žirija i po ocjeni publike. Na stručno ocjenjivanje predano je 40 uzoraka uz cijele Istre, uključujući i slovenski i talijanski dio, a žirijem je predsjedao Miljenko Bošnjak.

Najbolje ocijenjeni odnosno zlatnim medaljama nagrađeni muškati bili su u kategoriji mladih muškata oni Gianfranca Kozlovića, Armanda i Rina Prelca te Franca Cattunara, a u kategoriji zrelih muškata zlata su osvojili Marko Dešković, Armando i Rino Prelac, Marko Fakin i Gianfranco Kozlović.

Na poslijepodnevnom kušanju u "vetrini muškata" u momjanskom Domu kulture ponuđeno je 25 muškata, što je poprilično manje nego prijašnjih godina, kada se kušalo i do šezdeset muškata. Razlog tomu je katastrofalna tuča koja je minule sezone nekoliko puta poharala baš vinograde na Momjanštini, nekolicini vinara čak potpuno uništivši urod, u tolikoj mjeri da grožđe nisu ni brali.

Oni čiji su vinogradi "preživjeli" ponudili su svoje muškate na kušanje posjetiteljima, o čijim je glasovima ovisilo tko će biti ovogodišnji momjanski "muškatiri", ali za tu su se titulu natjecali i proizvođači muškata iz drugih dijelova Istre. Nakon prebrojavanja glasova na 110 glasačkih listića (od kojih je četiri proglašeno nevažećim) proglašeni su ovogodišnji nositelji titule "Momjanski muškatir" odnosno, u duhu dvojezičnosti ovog kraja, "Moscattiere di Momiano": najviše je glasova publike dobio muškat Marka Deškovića, drugoplasirani je muškat Klaudija Tomaza, a treći Rina Prelca.

Tri "muškatira" primili su priznanja iz ruku bujskog gradonačelnika Edija Andreašića, a fešta je zatim nastavljena uz "Gustafe veterinare", kako je Edi Maružin prozvao jednu od malo starijih, veteranskih postava ovog popularnog banda. U sklopu momjanske Martinje igrao se i malonogometni turnir na kome je prvo mjesto osvojila ekipa Casa Rosandra iz Trsta, drugoplasirana je ekipa Žbrufadori iz Izlole, a ekipa Momjana je bila treća. Ženski malonogometni turnir morao je biti odgođen zbog kiše. Finale momjanske Martinje slijedi u utorak, na sam blagdan Sv. Martina, kada će na mjesnom trgu nakon blagdanske mise biti blagoslovljen mladi muškat iz ovogodišnje berbe. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter