PU istarska: Zbog opijanja na javnom mjestu lani 30 prekršaja

U Odluci o komunalnom redu Grada Pule konzumiranja alkohola na javnoj površini nije zabranjeno (Arhiva)
U Odluci o komunalnom redu Grada Pule konzumiranja alkohola na javnoj površini nije zabranjeno (Arhiva)

Kazna od tisuću kuna, koju je jedan Zagrepčanin "zaradio" u Osijeku zbog konzumiranja alkohola na javnoj površini, ovih je dana odjeknula u medijima. No, Osijek nije jedini grad koji je u odluku o komunalnom redu uveo takvu zabranu i novčane kazne za prekršitelje na svojim trgovima, ulicama i parkovima, izvan ugostiteljskih objekata.

U Gradu Puli takav prijedlog dosad nije došao pred vijećnike. No, gradsko Vijeće za komunalnu prevenciju u više je navrata raspravljalo o prijedlogu odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama. Zaključak Vijeća je da su prevencija i edukacija učinkovitije mjere od zabrane "koja sama po sebi ne rješava problem, već se isti samo prolongira" te se odlučilo koncentrirati na preventivne aktivnosti za sprečavanje zloupotrebe alkohola i droga, ali i vršnjačkog nasilja, nasilja u obitelji, problematičnog ponašanja u prometu i vandalizma.

- Svake godine kroz operativne planove Vijeće provodi aktivnosti usmjerene prvenstveno na djecu završnih razreda osnovnih škola te na srednjoškolce, kako bi ih educiralo o problemima alkoholizma i zloupotrebe opojnih droga. Tako će 1. travnja, na Svjetski dan borbe proti alkoholizma, u suradnji s Policijskom postajom Pula i Školom za ugostiteljstvo i turizam organizirati predavanje za maturante (usmjerenja konobari i ugostitelji) o zakonskim zabranama vezanim uz prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama, odgovorili su iz Grada.

Od PU istarske smo tražili podatke o sankcioniranju konzumiranja alkohola na javnim površinama u Puli i Istri. Što se tiče sankcioniranja na temelju odluka o komunalnom redu gradova i općina, odgovorili su nam da je provođenje tih odluka isključivo u nadležnosti komunalnih redara, pa policija ne zaprima podatke o njihovim aktivnostima, odnosno o broju utvrđenih prekršaja i načinu njihova sankcioniranja. Međutim, policija na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira sankcionira odavanje pijančevanju te uživanju opojnih droga i drugih omamljujućih sredstava na javnom mjestu, za što su predviđene novčane kazne od 200 do 750 kuna. U posljednje tri godine PU istarska je zabilježila ukupno 97 takvih slučajeva.

- Od 30 utvrđenih prekršaja u 2015. godini sve su počinili muškarci. Na području Policijske postaje Pula lani je zabilježeno 10 prekršaja, napomenuli su iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske. (K. FLEGAR)

Kazne za pljuvanje i obavljanje nužde

Odlukom o komunalnom redu Grada Pule nije zabranjena konzumacije alkohola, ali mnoge druge radnje na javnim površinama nisu dozvoljene, o čemu brinu komunalni redari. Primjerice, pljuvanje i obavljanje nužde, za koje je predviđena novčana kazna od tisuću kuna. Prema informacijama iz Grada, tijekom prošle godine nije naplaćena ni jedna kazna za pljuvanje i obavljanje nužde.


Podijeli: Facebook Twiter