PU istarska: Ulaskom u EU redovi još duži

Gužve na šalterima su nesnosne (K. TADIJIĆ)
Gužve na šalterima su nesnosne (K. TADIJIĆ)

Dugi redovi na šalterima pulske policijske uprave odavno su "folklor", a dodatno su se povećali od ulaska Hrvatske u Europsku uniju koja je donijela niz izmjena zakonskih i podzakonskih propisa.

- Policijska uprava zaprimila je povećan broj zahtjeva za izradu osobnih isprava zbog proteka desetogodišnjih rokova važenja većeg dijela osobnih iskaznica, ali i zbog izmjene propisa, kojima je omogućeno da i djeca, bez obzira na godine života, ostvaruju pravo na izdavanje osobne iskaznice, stoji u odgovoru odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Usporedbe radi, u prvih osam mjeseci 2012. godine u sjedištu policijske uprave izdano je 11.538 osobnih isprava, dok je ove godine izdano 13.480. No, unatoč reorganizaciji posla, gužve su i dalje nesnosne, građani su nervozni zbog višesatnih čekanja, a njihovu nervozu dodatno podiže redomat koji često nije funkciji, ili pak ne može zaprimiti veći kapacitet .

- U red za izdavanje osobnih iskaznica stao sam oko deset sati s brojem 294, a već tada je na redu bio broj 312 što mi uopće nije bilo jasno, stoga mi je jedan poznanik objasnio da se redomat nakon broja 400 vraća na 200 te da po svemu sudeći slobodno dođem sutra, ispričao nam je jedan nezadovoljni Puljanin koji je, kako kaže, za izdavanje nekoliko dokumenata praktički kampirao pred šalterima.

- Povraćalo mi se od zagušljivosti, a što je najgore nisam mogla izaći iz reda jer nakon sat i pol vremena ispred mene su bile tek dvije osobe. Zamolila sam poznanicu da mi pričuva red dok se odem osvježiti, no šokirala sam se spoznajom da u PU istarskoj nema toaleta, požalila nam se jedna starija gospođa. (K. TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter