PU istarska traga za 29 nestalih osoba

Lani su na području Karigadora nestale dvije osobe (M. MIJOŠEK)
Lani su na području Karigadora nestale dvije osobe (M. MIJOŠEK)

Ostaci tijela koji su pronađeni prošlog tjedna u šumi u Karigadoru još nisu identificirani. Za sada je poznato tek da na njima nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt. Dok se ne obavi DNK analiza, ne može se tvrditi o kome se radi, odnosno jesu li to možda ostaci jedne od dviju osoba koje su s tog područja nestale prošle godine ili o nekoj trećoj osobi. Naime, lani su s tog područja nestali  35-godišnji Omišanin koji se udaljio iz komune  Cenacolo u Štroligariji i 59-godišnjakinja, Slovenka iz Ljubljane.

Biološki materijal koji se izuzme uspoređivat će se sa svim dostupnim bazama podataka DNK, a ukoliko ta pretraga ne bude uspješna, a postoji sumnja da se radi o određenim nestalim osobama, biološki materijal će se uspoređivati s njihovim bliskim rođacima, saznajemo od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović. Ona kaže da u policijskoj upravi istarskoj ne raspolažu biološkim uzorcima rodbine osoba za kojima se traga. Ukoliko se pronađu nečiji ostaci, izuzimanje materijala od bliskih rođaka radi identifikacije može se obaviti samo temeljem naloga državnog odvjetnika.

Inače, u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba za kojima traga Policijska uprava istarska nalazi se 29 osoba. Šest osoba nestalo je lani, jedna 2012., dvije 2011., te jedna 2010. godine. U razdoblju od 2001. do 2009. godine nestalo je devet osoba, u desetljeću ranije šest, a u periodu od 1981. do 1987. četiri osobe. Traganje policije  za nestalom osobom vremenski nije određeno, a mjere traganja mogu se obustaviti samo onda kada je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kada je nedvojbeno utvrđeno gdje se ona nalazi. Ukoliko se osoba smatra nestalom dugi niz godina, a mjere traganja nisu dale rezultate, proglašava se umrlom. (Piše Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČUTAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter