PU istarska o navodno nezakonitim smjenama

Dragutin Cestar (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Dragutin Cestar (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Nakon što su se trojica policijskih službenika Policijske uprave istarske obratila saborskom Odboru za predstavke pritužbe zbog navodnog nezakonitog premještaja na drugo radno mjesto, oglasio se načelnik PU istarske Dragutin Cestar, putem glasnogovornice Nataše Vitasović.

Naime, Cestaru smo prekjučer postavili nekoliko pitanja na tu temu. Zanimalo nas je koliko je rukovodećih policijskih službenika premješteno na druga radna mjesta u zadnja četiri mjeseca, odnosno otkad je stupio na dužnost načelnika, potom za koliko radnih mjesta se isplaćuje dvostruka plaća i do kada će to trajati te koliko je to više novca u odnosu na ranije.

Pitali smo ga i smatra li da je ovaj interni natječaj proveden u skladu sa zakonom te ga zamolili da nam iznese svoj komentar o tužbama i nezadovoljstvu dijela policijskih službenika u PU istarskoj.

U odgovoru koji potpisuje voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske Nataša Vitasović uz ostalo se navodi da su od kolovoza do prosinca 2012. raspisana četiri interna oglasa za popunu radnih mjesta rukovodećih policijskih službenika, i to za 103 radna mjesta sa 138 izvršitelja.

- Izabrani kandidati ispunili su uvjete propisane zakonom o policiji. Kandidati prijavljeni na interni oglas imali su pravo uvida u dokumentaciju koja se odnosi na taj oglas. Protiv rješenja o imenovanju odnosno rasporedu svaki kandidat imao je pravo podnijeti žalbu Odboru za državnu službu u roku 15 dana od dana primitka rješenja, ističe uz ostalo Vitasović.

U PU istarskoj trenutno dvije osobe zadržavaju plaću prema ranijim propisima, a primat će je do rasporeda na novo radno mjesto, i to najduže do 14. veljače ove godine, navodi Vitasović.

- Vezano za vaš upit o nezadovoljstvu dijela policijskih službenika koji nisu izabrani na internom oglasu, naglašavam da ti policijski službenici a kako navodi uputa o pravnom lijeku, imaju pravo žalbe odboru za državnu službu u kojoj mogu iznijeti argumente na koje se pozivaju, piše u priopćenju PU istarske koje umjesto načelnika Cestara potpisuje Nataša Vitasović. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter