PU Istarska: Nasilje na internetu je globalni problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija je povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja kojim se želi naglasiti važnost zaštite prava djece i  borbe protiv nasilja nad njima, u srijedu održala Okrugli stol „Zajedno u prevenciji nasilja na internetu“. Sudionici okruglog stola bili su dr. sc. Maja Ružić-Baf iz Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Ines Puhar iz Obiteljskog centra Pula, podružnice Centra za socijalnu skrb Pazin, Andrea Bileta iz Udruge Suncokret, Jasena Knez Radolović iz Udruge Roda, Anica Idžaković, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije, Vedrana Milovan, policijska službenica za mladež iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU istarske, dok je moderatorica okruglog stola bila Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije PU istarske.

Zaključak Okruglog stola je da nasilje na internetu postaje globalni problem svih uzrasta djece te da teži oblici ove vrste nasilja ostavljaju trajne psiho-fizičke posljedice na dijete. Uzroke problema treba tražiti u činjenici da djeca puno vremena provode ispred raznih ekrana, odnosno televizije,  tableta, računala i slično, pa tako i na internetu, bez nadzora roditelja, kao i u nepoznavanju utjecaja medija na ponašanje djece, nedovoljnoj komunikaciji djece i roditelja na temu sadržaja kojima su djeca izložena putem interneta te nedovoljnoj informiranosti o odgovornom ponašanju na internetu i posljedicama koje određena ponašanja mogu prouzročiti.

Provedbu mjera preventivnih aktivnosti, projekata i programa treba usmjeriti prema djeci od najranije dobi, roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalim djelatnicima svih institucija koje rade s djecom. Postojeće i nove preventivne projekte i aktivnosti koji se bave temom nasilja na internetu potrebno je umrežiti i zajednički  ponuditi ciljanim skupinama. Alica Rosić- Jakupović istaknula je kako ovaj Okrugli stol predstavlja temelj za nastavak daljnje suradnje svih sudionika na planiranju ostvarenja zaključaka i nove ponude preventivnih projekata i aktivnosti.

Nasilje nad djecom javlja se u raznim oblicima, od nasilja u obitelji, seksualnog zlostavljanja, vršnjačkog nasilja, pa do sve prisutnijeg nasilja na internetu. Djeca koja sve više koriste internet za komunikaciju često i s nepoznatim osobama, nisu svjesni rizika takve komunikacije. Sloboda koju pruža internet i nepostojanje efikasnog načina kontrole ostavlja mogućnost zlouporabe i djeca često postaju žrtve kaznenih djela. Okrugli stol je upravo organiziran s ciljem razmjene iskustava u radu na prevenciji nasilja na internetu kod svih dobnih skupina djece, kao i donošenja zaključaka o umrežavanju i daljnjem zajedničkom djelovanju.

Prisutnima se na početku obratio  Mladen Grozdanić, zamjenik načelnika PU istarske koji je istaknuo da policija, prateći nove trendove kaznenih djela mora djelovati preventivno, osluškivati bilo zajednice, tražiti pomoć stručnjaka, kako bi zajedno iznašli nove, uspješnije preventivne modele te je istaknuo nadu da će ovaj okrugli stol polučiti nove ideje i zaključke na kojima će se temeljiti daljnja suradnja. Vedrana Milovan u uvodnom je predavanju iznijela statističke podatke o kretanju kaznenih djela kaznenopravne zaštite djece i mladeži na području Policijske uprave  istarske i istaknula da je zabilježen zamjetan porast kaznenih djela, a što je rezultat kvalitetnijeg i intenzivnijeg zahvaćanja ove problematike. (M. SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter