PU istarska: Dokumenti vrijede i nakon ulaska u EU


I nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju vrijede svi dokumenti kojima nije istekao rok pa ih građani ne trebaju mijenjati i stvarati bespotrebne gužve na šalterima, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Robi Belušić, načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU istarske. Važeće su i osobne iskaznice izdane prije 1. siječnja 2003., ali se s njima ne može prelaziti granica.

U države EU-a može se, dakle, samo uz iskaznice izdane nakon 1. siječnja 2003., a novost je da se iskaznice, na rok od pet godina, izdaju i za djecu.

Oni kojima isteknu stare, za 48,5 kuna dobit će nove iskaznice, koje imaju unaprijeđeni sustav zaštite, novi dizajn te OIB. Belušić je kazao da je u lipnju evidentiran vrlo mali broj građana koji su zamijenili staru valjanu osobnu novom. No, gužve nastaju zbog većeg broja zahtjeva za izdavanje novih osobnih zato što su mnogi stari dokumenti, koji su vrijedili deset godina, istekli.

Belušić napominje da se godišnje u PU istarskoj izda 20.000 osobnih te da je u svibnju i lipnju smanjen broj zahtjeva za izdavanjem putovnice za čak 50 posto budući da više nije potrebna za putovanje zemljama Unije.

Usto, nedavno je stupio na snagu novi Zakon o prebivalištu koji iziskuje i novi način unosa podataka u sustav MUP-a, pa rad sa strankama traje nešto duže nego ranije. Unatoč tome, PU istarska nastoji izaći ususret građanima i organizirati službu tako da se svi zahtjevi riješe u što kraćem roku. Radno vrijeme produljeno je za 60 minuta, pa šalteri ljeti rade od 7.30 do 14.30, utorkom do uobičajenih 17 sati, a povećan je i broj šaltera.

Vozačke se također ne trebaju mijenjati, vrijede do datuma na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. Zahtjevi za nove vozačke počeli su se primati 1. srpnja: novi je dokument u obliku kartice i može se ishoditi u redovitom ili žurnom postupku. U prvom slučaju košta 186, a u drugom 235 kuna. Od 1. srpnja ukinuta je knjižica vozila, a registracijske se pločice zasad neće mijenjati. Od 1. srpnja državljani članica europskog gospodarskog prostora (EU, Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island) i članovi njihovih obitelji ne trebaju dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj, odnosno potvrdu o prijavi rada, osim za državljane članica koje su primijenile načelo reciprociteta.

Od dana ulaska Hrvatske u Uniju vrijedi i europska oružana propusnica, koju moraju ishoditi vlasnici oružja koje se koristi u lovu i sportu. 

Da bi unaprijedila rad sa strankama, PU istarska ove je godine otvorila ured policije u Novigradu u sklopu kojeg će se, uz policijske poslove, obavljati i upravni poslovi s građanima, i to dvaput tjedno po nekoliko sati. Zasad se izdaju osobne, a naknadno će se izdavati i vozačke te putovnice.

MUP je osigurao i 1,1 milijun kuna za obnovu rovinjske policijske postaje: fasade, ulaza, sale sa šalterima, a uredit će se i prilaz za invalide. Radovi bi trebali početi uskoro, nakon što se odabere najpovoljniji izvođač. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter