Pticica teška 25 grama rekorder migracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pticica od samo 25 grama, obicna bjeloguza (Oenanthe oenanthe), mogla bi biti rekorder u svim kategorijama kada je u pitanju migracija ptica jer, provodeci ljeto na Arktiku, a zimu u subsaharskoj Africi, svake godine preleti skoro 30.000 kilometara, doznaje se iz istraživanja objavljenog u casopisu Biology Letters Britanske akademije znanosti.

"S obzirom na velicinu, taj migracijski ciklus je jedan od najdužih ikada promatranih", prenosi se u clanku. Te ptice selice koje se hrane insektima i razmnožavaju na sjeveru Kanade i Aljasci te migriraju u razne dijelove Afrike, ne zna se da li sve slijede istu rutu i miješaju li se razne skupine medusobno.

Kanadski i njemacki znanstvenici uspjeli su na 30 pticica u planinama Aljaske staviti minijaturne pojaseve za emitiranje signala. Prateci signale, pokazalo se da su prezimile u istocnoj Africi - Sudanu, Ugandi i Keniji.

Tijekom jeseni su pticice s Aljaske preletjele sjever Rusije i Kazahstan, a potom pustinju u Saudijskoj Arabiji. Preletjele su oko 14.600 kilometara i za to im je trebalo u prosjeku 90 dana. Sljedece proljece su se istom rutom vracale natrag, a trebalo im je samo 55 dana.

Obicna bjeloguza je "jedina poznata kopnena ptica koja fizicki spaja dva radikalno razlicita ekosustava", istaknuli su ornitolozi.


Podijeli: Facebook Twiter