Ptice u objektivu Macieja Szymańskog


Rovinjski Multimedijalni centar domaćin je izložbe fotografija poljskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Macieja Szymańskog. Otvaranje izložbe velikog zaljubljenika u prirodu, posebice svijeta ptica, najavljena je za 3. studeni s početkom u 18 sati.

Maciej Szymański rođen je u mjestu Milicz u Donjoj Šleziji, poznatom po najvećem ptičjem rezervatu na ribnjacima u Europi, a od siječnja 2013. godine počeo je misiju veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj. Mjesto rođenja zasigurno je doprinijelo njegovoj ljubavi prema prirodi, posebice pticama koje aktivno promatra više od 25 godina, što se izvrsnim i kao velika prednost pokazalo i prilikom snimanja fotografija. Naime, fotografirati je započeo 2001. godine analognim Canonom EOS 300, da bi šest godina kasnije zakoračio je u svijet digitalnih aparata i uvukao se u vrtlog fotografiranja ptica. Od tog trenutka ne može zamisliti izaći nekamo vani bez fotoaparata.

Fotografiranje ptica spada među najteže fotografske aktivnosti. "Modeli" često obitavaju na teškim i nepristupačnim terenima, izuzetno su plašljivi, vrlo pokretni, aktivni i napravit će sve da fotografija ne uspije. Stoga su metode koje Maciej Szymański koristi da bi im se približio iste one koje koriste lovci ili vojni specijalci, a to su strpljenje, usredotočenost i posebna oprema kao što su mreže, šatori i uniforme obojane u maskirne boje, što je u suprotnosti s odijelom i kravatom obveznim u njegovoj profesiji veleposlanika. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter