Ptice Josipa Kresine prvakinje svijeta

Josip pokazuje križanca - svjetskog prvaka
Josip pokazuje križanca - svjetskog prvaka

Na 64. Ornitološkom prvenstvu svijeta, koje se održavalo u Portugalskom gradiću Matosinhosu, predgrađu Porta, od 17. do 24. siječnja, Istru su predstavljali Žminjac Josip Kresina kao izlagač i Puljanin Ervino Jelenaca, međunarodni ornitološki sudac za kanarince boje, inače član i predsjednik Udruge za zaštitu i uzgoj ptica iz Pule. Kresina je osvojio sve tri medalje u kategoriji "Šarenih križanaca - češljugara i kanarinca" i tako obranio prošlogodišnji naslov svjetskog prvaka.

- Uspjeh našeg uzgajivača, ali i moj kao međunarodnog suca, puno znači za promociju naše male udruge jer smo dokazali da se i s malo sredstava i puno truda i rada mogu postizati vrhunski rezultati na svjetskom nivou, naveo nam je Jelenaca te dodao da nastupati kao izlagač ili pak biti sudac na svjetskom prvenstvu znači dosegnuti najviši mogući stupanj aktivnosti u jednom hobiju čime se posebno ponose.

- Okititi se drugi put zaredom titulom svjetskog prvaka velika je čast i ponos za našeg Jožu, zaključuje Jelenaca.

Na prvenstvu je, doznajemo, bilo izloženo više od 20.000 ptica iz čak 23 zemlje. Hrvatsku je predstavljalo 16 uzgajivača s  97 ptica. Uzgajivači iz Hrvatske osvojili su 16 medalja u raznim kategorijama što je veliki uspjeh za Hrvatski ornitološki savez. Jelenaca je na natjecanju ocjenjivao kanarince boje u paru s portugalskim i talijanskim ornitološkim sucima predstavljajući Hrvatsku sudačku organizaciju i Ornitološki savez.

Kresinu smo jučer posjetili u Žminju te ga upitali jesu li mu se slegnuli dojmovi od pobjede te od kada se bavi uzgojem ptica. Kako nam veli u udruzi, koja je jedna od najstarijih ornitoloških udruga u Hrvatskoj, aktivan je od '90-te, te je u tom vremenu osvojio brojne nagrade - od državnih, preko međunarodnih, a kruna su mu svakako medalje sa svjetskih natjecanja. Kresina je, kako veli, zadnjih 15-ak godina u samome vrhu što se tiče uzgoja križanaca, dodajući da sve to ne bi mogao bez potpore obitelji, a oko brige za ptice, na koju dnevno ode i po nekoliko sati,  posebno mu pomaže Gabrijel, jedan od šestoro unuka.

- Od djetinjstva volim ptice, no zbog posla jedno se vrijeme nisam mogao baviti njima. Iako se radi o hobiju puno je posla potrebno da se ostvare ovako vrhunski rezultati, veli nam Kresina dok nam pokazuje ptice koje su zauzele garažu. Auto je, naravno vani.

- Nadamo se da će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te da će nam se pridružiti u radu udruge, navodi Jelenaca pričajući nam kako nekada nije bilo zgrade u kojoj se nije čuo pjev ptičica no ljudi sada, očito, imaju neke druge prioritete u životu. (Borka PETROVIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter