Ptice i sjajni objekti Elvisa Bertona i Rolfa Lavena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja izložbena sezona labinske Galerije Alvona otvorena je zajedničkom izložbom "Birds and Shiny Objects" (Ptice i sjajni objekti) likovnog umjetnika Elvisa Bertona iz Pazina i njemačkog umjetnika s austrijskom adresom Rolfa Lavena. Program otvorenja upotpunjen je glazbenom promocijom Trees Of Maine, solo projekta Valdeta Lubotenija, pjevača hvaljene labinske indie-rock skupine The Orange Strips, koji je predstavio nedavno objavljeni extended play "Mountains E.P."

Međunarodna umjetnička suradnja

Berton i Laven suradnju su započeli u svibnju 2014. na likovnom simpoziju u Tourvesu u Francuskoj kada su nastale njihove prve zajedničke slike. Potom su surađivali u Slovačkoj, Austriji, te u Pazinu. Na ovoj trećoj zajedničkoj izložbi, Berton je  labinskoj likovnoj publici predstavio slike velikih formata u tehnici ulja i akrila na platnu iz ciklusa "Ptice", a Laven metalne skulpture nastale  tijekom kiparskog simpozija Stahlpark Riedersbach Energie AG.

Marija Ivetić u predgovoru kataloga navodi kako sučeljavanje dvaju likovnih polova, Elvisa Bertona sa slikarskim radovima složene kompozicijske strukture i kiparskih djela Rolfa Lavena racionalnog, čvrsto raščlanjenog obrasca interesantno iskustvo zajedničkog izlaganja koje naglašava svu različitost njihovih likovnih  interpretacija. Bertonovom snažnom, žestokom izrazu suprotstavljena je Lavenova čista, odmjerena modelacija.

Elvis Berton ciklusom "Ptice" pokazuje još jednu mijenu u odabiru motiva, u promišljanju kompozicije i geste. … Subjektivnom vizijom, smišljenom gradnjom s raznovrsnim planovima i raznosmjernim ritmovima Berton je realizirao potentnu seriju ispunjenu unutrašnjom napetošću.

Nasuprot Bertonovoj silnoj razigranosti Laven izlaže skulpture strogo geometrijskih, sintetiziranih kompozicija, napetih, glatkih, zaobljenih metalnih ploča ili širih kružnih traka tvoreći čiste forme, s tragovima varenja,  bez čišćenja i poliranja,  potencirajući formu i  kompoziciju.

Brojne izložbe u zemlji i inozemstvu

Elvis Berton izlaže od 2000. godine na tridesetak samostalnih i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Austriji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Sloveniji, Francuskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Italiji, te u Bosni i Hercegovini, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

Rolf Laven studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Maastrichtu, u Nizozemskoj, na odsjeku za slobodnu skulpturu, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Nakon višegodišnjeg usavršavanja najviši akademski postdoktorski stupanj – habilitaciju (Venia docendi) stekao je 2013. godine na Universidad Azteca Chalco u Mexico Cityu. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter