Pticama trebaju lokve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Edukativna izložba pod nazivom «Nema vlažnih staništa, nema ni ptica mocvarica», koja predstavlja ptice mocvarnog podrucja, otvorena je u rovinjskom Multimedijalnom centru u povodu Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode.

U ime organizatora Elvis Zahtila, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica, naglasio je da su ovu izložbu htjeli postaviti upravo u Rovinju jer se tu nalazi i jedini ornitološki park u Istri, a u kojem je registrirano gotovo 300 vrsta ptica, što je impresivan broj kada se zna da je u Europi zabilježeno 415 vrsta.

"Izložbom želimo pokazati važnost vodenih staništa jer predstavljaju najbogatije rezervoare biološke raznolikosti i prirodne produktivnosti. Bez obzira na to koliko mala vodena površina bila, vrlo je znacajna.

U Istri je nekada bilo oko tri tisuce lokava, a danas ih je tek tisucu. Nekada su bile jedini izvor pitke vode za ljude i za blago, a danas napuštanje tradicijskih nacina poljoprivrede te nacin života uvjetuju njihovo propadanje. Stoga je važno da se one ocuvaju", kazao je Zahtila.

Izložba je otvorena do 30. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter