PŠRD Delfin ide u stečaj, ali je luka i dalje otvorena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik Pomorsko-športsko ribolovnog društva (PŠRD) Delfin nije prihvatilo prijedlog predstečajne nagodbe koncesionara sportske luke Delfin i sada se očekuje da pazinski Trgovački sud donese rješenje o stečaju PŠRD-a. Izjavio nam je to predsjednik PŠRD-a Ante Restovića i pojasnio nam da su Ministarstvu financija ponudili mogućnost naplate djela duga kroz predstečajnu nagodbu.
 
Dug od tri milijuna kuna
 
- Ministarstvo je utvrdilo da smo im dužni gotovo tri milijuna kuna, odnosno gotovo dva milijuna kuna glavnice i milijun kuna kamata. Mi smo predložili da se dug za kamate briše te da im vratimo polovicu glavnice u naredne tri godine. Ministarstvo nam je ovrhom uzelo 450 tisuća kuna i predstečajnom bi dobili još najmanje 500 tisuća kuna. No, neprihvaćanjem predstečajne znači da mogu očekivati naplatu samo iz djela imovine društva, a ona iznosi manje od 100 tisuća kuna, komentirao nam je Restović.
 
Upitan jesu li i dalje sigurni korisnici i njihova plovila u sportskoj luci Delfin odgovorio je da je luka i dalje otvorena i njome se slobodno koriste njihovi članovi, ali da PŠRD više nije u mogućnosti sigurno i kvalitetno upravljati lukom jer nemaju čuvara, a tajnica i mornar rade očekujući da će se naplatiti iz stečajne mase.
 
- Ne radi rampa, luka nema struje i vode, požalio se predsjednik PŠRD-a. Upitali smo ga može li Lučka uprava Pula preuzeti upravljanje lukom, a Restović nam je odgovorio kako smatra da to ne mogu dok se ne završi stečajni postupak. Ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi nam je izjavio da je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dodijelilo koncesiju PŠRD-u Delfin i da to ministarstvo im je može uzeti i dodijeliti nekome drugome. Ranije nam je izjavio 
da Vlada RH može koncesiju dodijeliti, na određeni rok, Lučkoj upravi Pula, a može i raspisati novi natječaj radi odabira koncesionara. Zaključio je da bi se reakcija Vlade mogla očekivati ako bude ugrožena sigurnost i imovina u lučici, odnosno kada se procjeni da postojeći koncesionar to nije u mogućnosti osigurati.
 
Podsjećamo da je do blokade i ovrhe po žiro-računu PŠRD-a došlo, prema tvrdnjama Restovića, zbog nezakonitog ponašanja djelatnika Carinske uprave Rijeka. Carinici su obvezali PŠRD da plati 2,96 milijuna kuna te je za taj iznos Fina blokirala PŠRD kao razliku naknade za koncesiju za period od 2009. do svibnja 2014.
 
Restović nam je ranije izjavio kako PŠRD ne može platiti 2,96 milijuna kuna, jer udruga nema vrijednu imovinu iz koje bi se mogao podmiriti dug i taj iznos nikada nisu ostvarili po bilo kojoj osnovi, već se, po njemu, radi o izmišljenoj obvezi koja se temelji na pogrešnom i nezakonitom ponašanju carinskih službenika Carinarnice Rijeka. Predsjednik pulske udruge uvjeren je da je stvarni cilj da se prouzrokuje stečaj PŠRD-a i da mu se na taj način oduzme koncesija za sportsku luku 
Delfin i dovede u nezavidan položaj 512 članova udruge koji u njoj drže svoje brodice. Zato je Restović tražio zaštitu od suda jer smatra da u postupku pred Ministarstvom financija nije moguće dobiti nikakvu pravdu. Odnosno on je podnio tužbu na Upravnom sudu u Rijeci od kojeg traži da pobije odluku Ministarstva financija.
 
Restović je nedavno izjavio da će članovima PŠRD-a, koji u Delfinu imaju svoje brodice, i dalje ispostavljati račune za članarine, ali tim ostvarenim prihodom se ne može koristiti jer je žiro-račun u blokadi. (P. GREGOROVIĆ)
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter