Psovkom do grupne katarze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio Pule je odlucio uhvatiti korak sa svjetskom i opceljudskom neospornom potrebom za javnim izražavanjem mišljenja. Nakon vec kultnog londonskog govornickog ugla u Hyde Parku ili pak dok se Berlin sprema pokrenuti svoj, na nekadašnjem aeorodromu u centru grada, Tempelhofu, u Puli se sinoc dogodilo nešto što bi u buducnosti moglo predstavljati kamen temeljac pulskog govornickog ugla.

Akcija kolektiva PassiveAttack!!!? koji cine Ivana-Nataša Turkovic i Boris Vincek pod nazivom "Jebo vam pas mater!!!" održana je u tvrdavi Casoni Vecchi. Kad vec uigrane društvene prilike atmosferu u kojoj se pojedinci boje išta javno kazati, a analogno tome i djelovati ili ih pak suprotno, a podjednako neucinkovito, mori dilema koliku težinu uopce javna rijec ima, dovedu do vrhunca, ovakve akcije sasvim su ocekivani ishod. A i poželjan.



Po najavljenom konceptu, za govornicu su prvo stali službeni gosti akcije, a kao i publika, uglavnom je rijec o ljudima iz kulturno društvenog života grada koji i inace pohode takva dogadanja. Voditeljica pak, sugestivno, maskirana u glavnog lika kontroverzne filmske društvene satire "Paklena naranca".

Led je probio Željko Markovic, a pridružili su mu se i Pino Ivancic, Irena Boljuncic, Emil Jurcan. Svoje nepojavljivanje uživo, Todor je pak kompenzirao snimkom pjesme, jednostavne ali prave punk nabrajalice koga i kome "jebo pas mater".



U pretpostavljene tri minute, simbolicno u rukavicama, svatko je imao potpunu slobodu u korištenju fraze "Jebo vam pas mater". Iako su nastupi u kojima se uglavnom ulicnim jezikom davalo oduška bijesu i problemima bili pojedinacni, sve je djelovalo kao grupni katarzicni doživljaj. Najcešci objekti psovki ipak su univerzalni, pa su prisutni receno s govornice odobravali vec spomenutom frazom.

Nakon službenih buntovnika mikrofona se primila i nekolicina odvažnijih iz publike. Nitko se nije povodio nikakvom propisanom formom pa je nastupa bilo svakakvih, od onih intimnijih i poeticnih do pripremljenih i usmjerenih javnoj problematici, a akteri razlicitih dobnih skupina.

"Jebo vam pas mater" bilo je usmjereno sindikatima, pasivnim studentima, apaticnim gradanima, Crkvi i crkvenjacima, nepostojanju slobode govora i najvecem regionalnom dnevnom listu, Tomi Horvatincicu i Milanu Bandicu, dogadajima u Varšavskoj, menadžerima, kružnom toku u Šijani, Jamesu Joycu…


Podijeli: Facebook Twiter