Psihološka pomoć za obitelji stradalih u prometu

Za povećanje sigurnosti u prometu potrebna je bolja i kontinuirana edukacija (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Za povećanje sigurnosti u prometu potrebna je bolja i kontinuirana edukacija (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Iako je broj smrtno stradalih na cestama u 2010. godini smanjen sa 665 na 418 u odnosu na 2008., na godišnjoj skupštini Udruge obitelji osoba stradalih u prometu, održanoj u subotu u Medulinu, istaknuto je da još nije u dovoljnoj mjeri prepoznata problematika prometnih nesreća te da se ne poduzimaju sve potrebne mjere.

- Na državnoj razini još uvijek ne djeluje Savjet za sigurnost cestovnog prometa, a ne postoji ni registar žrtava u prometu koji bio baza podataka za analitički pristup. Mnogi vozači koji su oduzeli nekome život još uvijek prolaze samo s uvjetnim kaznama, što je članovima naše udruge neprihvatljivo, rekao je njen predsjednik Nebojša Čelica.

Na skupštini je istaknuta nužnost uvođenja psihološke pomoći obiteljima stradalih te informiranja o radu policije, državnog odvjetništva, sudova i osiguravajućih društava.

Za povećanje sigurnosti u prometu potreban je, ističu članovi udruge, interdisciplinarni pristup, bolja i kontinuirana edukacija o prometnoj kulturi od vrtića nadalje, sustavni i kvalitetni liječnički pregledi, kao i kontrolni pregledi, posebice recidivista. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa 2011. - 2020. cilja na smanjenje boja smrtno stradalih za 50 posto. Taj plemeniti cilj bit će teško ostvariti, ističe Čelica, jer program nije usklađen s europskim.

Udruga u 2013. namjerava nastaviti s redovitim aktivnostima te i dalje, između ostalog, pružati pravnu i psihološku pomoć obiteljima stradalih. Nastavit će se suradnja s MUP-om te predložiti izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osnivanje nacionalnog Savjeta za sigurnost prometa na cestama te Savjeta za sigurnost prometa po svim županijama, gradovima i općinama s obvezom izrade četverogodišnjih programa rada i godišnjim planovima. Nastavit će i suradnju s ministarstvima pravosuđa i zdravlja.

- Trebaju nam psiholozi koji će pružati pomoć obiteljima stradalih, nadzor psihofizičke sposobnosti recidivista u prometu, izmjena zakona kojom bi obiteljski liječnici MUP-u dostavljali podatke o vozačima kojima je dokazan kronični alkoholizam ili ovisnost o drogama, edukacija građana za pružanje prve pomoći i uvođenje helikopterske službe Hitne medicinske pomoći, istaknuo je Čelica. Udruga će Agenciji za odgoj i obrazovanje predstaviti program "Cjeloživotna edukacija iz prometne kulture" koji bi se trebao provoditi u vrtićima, školama i autoškolama. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter