Psihijatrija prokišnjava, ne može cekati novu bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suludo, ali najdepresivnija zgrada u krugu pulske bolnice u Zagrebackoj ulici je psihijatrija. Izvana posebno ružno izgleda, kao da si ušao u neki stari film dok su psihicki oboljele držali iza rešetaka, vezivali za krevete i podvrgavali elektrošokovima.

"Svi koji nam dodu, prvo što vide je stara, derutna zgrada, i svi kažu: joj, što vam je ovdje grozno. Svi ostanu zapanjeni uvjetima u kojima ovdje radimo i u kojima se lijece naši pacijenti", kaže dr. Ivica Šain, šef psihijatrijskog odjela u pulskoj bolnici.

Rijec je o zaista golemom zdanju, izgradenom na prijelazu iz 19. u 20. stoljece, sa središnjom zgradom i dva prostrana krila, medutim, sada velik dio toga zjapi prazan, zapušten i napušten, neupotrebljiv. Zadnju vecu adaptaciju zgrada je doživjela davnih 1980-ih, kada su postavljeni novi podovi i renovirani odjeli u prizemlju, da bi se unazad nekoliko godina samo parcijalno uredivala pokoja prostorija.

Ženski stacionarni odjel je u boljem stanju od muškoga, medutim krov nije izdržao nedavne velike kiše. Prokišnjavalo je na prvi kat, a s kata u prizemlje, u veliki dnevni boravak na ženskom odjelu koji je adaptiran prije 6-7 godina. Zbog namocenih zidova koji prijete urušavanjem, u drugo bolnicko krilo morala se preseliti i radna terapija, jedna psihijatrijska ordinacija u kojoj je pao manji komad stropa, garderoba medicinskih sestara i tehnicara i tako redom.

- Zgrada ce potpuno propasti ako ne obnovimo krov. Ne možemo cekati izgradnju i preseljenje u novu bolnicu. Moramo što prije nešto poduzeti. Uostalom, obnovljena zgrada ostat ce ovdje, samo ce dobiti na vrijednosti. Od ruševine nitko nece imati koristi. Osim krova, prioritet nam je i lift. Ne radi jer nije siguran za uporabu. Imamo podršku sanacijske upraviteljice bolnice i Sanacijskog vijeca, na listi smo prioriteta. Izraduju se planovi, traže financijeri, kaže dr. Ivica Šain, šef psihijatrijskog odjela u pulskoj bolnici. D. PALIBRK; snimio N. LAZAREVIC)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter