Psi u azilu ipak nisu gladni, donacije dobrodošle

Volonterka Adrijana skrbi o napuštenim psima
Volonterka Adrijana skrbi o napuštenim psima

Nakon dojave da psi u azilu na Kaštijunu žive u vrlo lošim uvjetima te su na rubu gladi danas smo posjetili utvrdu u kojoj se ovaj ilegalni azil nalazi. Tamo smo zatekli nekoliko djevojaka, volonterki iz pulske udruge Snoopy, koje su nam pojasnile da veterinar Marko Šteko više nije u udruzi i tvrdile da im stalno "podmeće klipove".

- Činjenica je da mi nismo službeni azil i da živimo isključivo od donacija. No, psi nisu gladni, mi nikada ne bismo dozvolili da se to dogodi, rekla nam je u dahu volonterka Nina, istaknuvši da hrane trenutno imaju, ali da 50-ak pasa puno jede i nove su zalihe više nego dobrodošle.

U dogovoru s veterinarskom inspekcijom više ne primaju nove životnije, već pokušavaju udomiti one o kojima se trenutno skrbe, a želja im je da u dogovoru s Gradom i Udrugom Ruka šapi sve životinje sklone u pravi azil.

U naš razgovor uključio se Šteko i nekoliko volontera koji podržavaju njegovu stranu tvrdeći da su godinama ovdje radili i da psi nikada nisu bili u ovako lošem stanju. Oni su im, kaže, hranu nosili iz zatvorske kuhinje i restorana, a sada ne dolaze jer se ne slažu s vođenjem udruge.

Iz onog što smo na terenu vidjeli možemo zaključiti da psi nisu u fantastičnom stanju, ali se o njima nekoliko volontera pokušava brinuti na najbolji mogući način, pun ljubavi. Psi imaju hrane, vidjeli smo nekoliko vreća, no i hrane i volontera uvijek nedostaje. Nažalost, međusobne razmirice i nesuglasice dvije suprotstavljene strane, a pritom ne ulazimo u to tko je više u pravu, osjećaju prvenstveno psi kojima se na ovaj način ne pomaže, već odmaže.

Stoga pozivamo sve koji imaju slobodnog vremena da se jave volonterkama Nini (098/939 41 88) i Adrijani (099/878 44 37) i pomognu, bilo radom, hranom, a sve ljubitelje životinja pozivamo da posjete azil te da, ako imaju mogućnosti, udome jednog od 50-ak napuštenih pasa raznih godišta i pasmina, a tamo je i desetak štenaca. (B. PETROVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter