Psi otrovani pužomorom i otrovom za štakore

Kutija sa zatvorenim mamcima za štakore
Kutija sa zatvorenim mamcima za štakore

Neuobičajeno veliki broj trovanih pasa sa svojim je vlasnicima, u proteklih dva tjedna potražilo pomoć veterinara u Rovinju. Naime, prema riječima rovinjskog veterinara Veterinatske stanice Laste, Hrvoja Labure, u četrnaest dana čak devet je pasa dovedeno pod sumnjom trovanja, odnosno ozbiljnim simptomima koji na to upravo i ukazuju. Kod svih je pasa specijalistička pretraga potvrdila da se radi o trovanju.

Psi su sada dobro i oporavljaju se

Ista je pretraga utvrdila da je u osam slučajeva, odnosno u tijelima osam pasa pronađen otrov za štakore i glodavce. Kod jednog psa veterinari su pronašli otrov za puževe, odnosno pužomor.

Srećom, svi su psi sada dobro i zbrinuti su. Njihovo je zdravstveno stanje svakog dana sve bolje na sreću svojih vlasnika. Međutim, ta neuobičajeno velika brojka trovanih pasa čiji su vlasnici morali potražiti pomoć veterinara u Rovinju, bila je znak za uzbunu i od strane veterinarske stanice i njenih djelatnika da vlasnici pasa više i bolje pripaze na svoje kućne ljubimce.

- Osobno smatram da devet trovanih pasa u samo dva tjedna čini mi se prevelikom brojkom. Dodamo li tome, i upozorenja od strane građana kako nailaze na mace lutalice koje također, nisu pošteđene otrova za štakore - vrijeme je za biti na oprezu, kaže nam veterinar Hrvoje Labura.

U Starom gradu obavljena deratizacija

Labura dodaje da Zavod za deratizaciju i ove godine, svoj posao obavio na službeni, poznati i prihvatljivi način, uz pomoć obavijesti.

- To nije najsigurniji način da se netko u "rješavanju" problema maca lutalica i pasa koji su bez nadzora ili ih vlasnici puštaju da sami njuškaju okolo, u stvar nije dodatno upleo. U svakom slučaju gledajući gdje su se životinje kretale prije simptoma otrova - svi putovi vode u starogradsku jezgru, odgovorio je veterinar Labura, opetovano govoreći kako cilj nije posijati paniku među vlasnike pasa i mačaka, već ih upozoriti da budu na oprezu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter