Psi ne smiju na dječje igralište, ali smiju u park

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Proteklih su nam se dana javili čitatelji iznenađeni što su znakovi "zabranjeno psima", koji su se počeli postavljati po parkovima i dječjim igralištima, postavljeni i u pulskoj šumici Lungomare. Doduše na početku trim staze, ali se pitaju zašto psi s vlasnicima ne bi smjeli trčati po šumici? Ukazuju nam i na druge nelogičnosti koje prate postavljanje ovih znakova zabrane, poput one da su u parkovima, primjerice Mornaričkog, ali i u drugima istovremeno postavljeni i znakovi zabrane za pse i "dogy boxevi" s vrećicama za pseći izmet pa se pitaju smiju li tu psi boraviti ili ne. Ako ne smiju zašto su postavljene kantice za skupljanje njihova izmeta, a ako smiju - čemu znakovi zabrane?!

Znakovi ili kazne - što funkcionira?

Stoga smo nadležne u Gradu Puli upitali za pojašnjenje. Kako su nam odgovorili, putem kampanje Pula Pet Plus pokrenute u ožujku ove godine provedeno je niz aktivnosti koje će kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućiti kvalitetan suživot u gradu.

"U sklopu kampanje na multifunkcionalnom igralištu u Valdebeku uspostavljen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom, u najposjećenijim pulskim parkovima postavljene su košarice za pseći izmet takozvani 'dogy boxevi', na nekoliko plaža psima je dozvoljen boravak, te je u planu izgradnja istrčavališta za pse. Također, usvojen je i jedan od prijedloga građana koji se odnosio na besplatan ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza. Između ostalog, donesena je i nova odluka kojom se propisuju uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama koja je usklađena s normama Europske unije, a osigurava adekvatno postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo pravilno i sigurno ophođenje na javnim površinama. Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece u sklopu kampanje postavljene su posebne tabele s oznakom zabrane ulaska pasa. Spomenute tabele postavljene su na površinama na kojima se nalaze dječja igrališta, u parkovima u kojima se nalazi sadržaj namijenjen djeci te na drugim javnim površinama koje se koriste u svrhu sporta ili neke druge aktivnosti. Isto tako treba naglasiti da se ovom tabelom ne zabranjuje kretanje kućnih ljubimaca na ostalim dijelovima te javne površine. Primjerice jedna takva oznaka s prekriženim likom psa koja je postavljena u šumici na Lungomareu odnosi se na zabranu šetanja pasa na trim stazi, dok je na ostalom dijelu šumice dozvoljeno šetati pse", kažu u svom odgovoru nadležni iz Grada.

Slijedi edukacija građana

Spomenuta kampanja, ističu nadalje, dugoročnog je karaktera te će je stoga Grad dodatno razvijati. "Sljedeći korak koji se planira provesti u sklopu kampanje Pula Pet Plus je edukacija i izrada informativnih brošura i letaka koje će pripomoći širenju svijesti te boljem upoznavanju vlasnika kućnih ljubimaca s postojećim propisima i zakonima. Isto tako, sukladno Planu javnih površina namijenjenih izvođenju i kretanju pasa nastavlja se s postavljanjem dodatnih 'dogy boxeva' po svim gradskim četvrtima, te uređenje zona na kojima će se omogućiti kvalitetan boravak i kretanje pasa kojih sukladno podacima Veterinarske stanice u Gradu Puli ima registriranih ukupno 2.613", kažu na kraju svog odgovora nadležni iz Grada Pule.

U Zagrebu 13 vau-vau parkova

Kako su to riješili u Zagrebu odgovorio nam je pročelnik Dinko Bilić ističući da je ta tematika uređena gradskom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u kojoj je navedeno 70 površina u Gradu na kojima je dozvoljeno kretanje pasa bez povodnika uz nadzor posjednika psa.

- Zabranjeno je kretanje pasa na dječjim igralištima, cvjetnjacima, neograđenim športskim terenima, neograđenim dvorištima škola i vrtića te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi, veli Bilić te dodaje da u Gradu postoji 13 vau-vau parkova, raspoređenih po gradskim četvrtima, namijenjenih samo za pse, a u raznim fazama izgradnje je još nekoliko njih.

Navedenom gradskom odlukom, pojašnjava, regulirano je i kažnjavanje posjednika kućnih ljubimaca kaznom od 600 do tisuću kuna za one koji izvode kućne ljubimce na javne površine i prostore gdje je to zabranjeno ili izvode psa na javne površine bez povodca i nadzora ili odmah ne uklone fekalije kojima njegov kućni ljubimac onečisti javne površine. U prošloj godini kažnjeno je za navedene prekršaje 258 počinitelja, a do sada u 2016. godini 149 počinitelja.

- Osnovni problem u provođenju navedene odluke nemogućnost je kažnjavanja osoba koje ne žele odati svoj identitet, stoga komunalni redari moraju ići u nadzor u pratnji policije kako bi mogli identificirati počinitelja. O ovom smo problemu u više navrata obavještavali nadležno Ministarstvo. U Gradu se razmatra projekt kojim bi se DNK analizom fekalija psa mogao utvrditi vlasnik, počinitelj prekršaja. Financiranje analiza bilo bi pokriveno novčanom kaznom, a mišljenja smo da bi projekt uvelike doprinio čišćim gradskim ulicama, zaključuju odgovorni u Gradu Zagrebu. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter