Psi lutalice zaklali sedam ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati grabežljivci, najvjerojatnije psi lutalice, zaklali su u noci s ponedjeljka na utorak šest ovaca i jedno janje iz stada u vlasništvu obitelji Omerovic. Dva su janjeta preživjela napad, ali uz teške ozljede.

Zemljište na kojem pase stoka obitelji Omerovic ogradeno je s tri strane žicom, a na cetvrtoj je kanal. S te su strane došli psi, na što ukazuje povijena trstika i tragovi šapa u blatu. Ulaz na posjed cuva šarplaninac, koji bi možda uspio obraniti stado, ali drže ga vezanoga zbog opasnosti za ljude.

Nasrtaji na stada u Raškoj dolini dogadaju se vec gotovo mjesec dana.

"U manje od mjesec dana izgubili smo cetvrtinu stada koje broji stotinjak ovaca. Susjedu su zaklali 30-ak grla, a drugome susjedu 50-ak. Ukupno je zaklano oko stotinu ovaca i janjadi, a još toliko ih je priklano pa su ih veterinari uspjeli spasiti. Od nekih ubijenih životinja pronašli smo samo noge", prica nam Ramiz Omerovic.

Ukupna šteta može se procijeniti na 10-ak tisuca eura. O incidentima je obaviješteno Lovacko društvo "Kamenjarka" iz Barbana jer se radi o njihovom lovištu. Podnesene su prijave i u labinskoj policijskoj postaji, buduci da je rijec o teritoriju pod nadležnošcu Opcine Raša, ali policajci nisu izlazili na ocevid jer su se dogadaji zbili na desnoj strani rijeke Raše, za koju je nadležna pulska policija.

Orijano Poljak, predsjednik "Kamenjarke", potvrdio nam je u telefonskom razgovoru da su lovocuvar i lovnik dva puta nocu kontrolirali sporni dio lovišta te da su fotografirali tragove zvijeri koje su vjerojatno pocinile štetu.

"Postojala je mogucnost da se radi o cagljevima pa smo se u Dalmaciji raspitali na koji nacin te zvijeri ujedaju stoku, ali po opisu ugriza odbacili smo tu mogucnost. Ovdje se radi o nekom velikom psu", rekao nam je Poljak.

I Omerovici kažu da su im veterinari rekli da se po izgledu rana može zakljuciti da su napadaci psi. Nešto više iz Veterinarske stanice nismo uspjeli saznati jer izjave novinarima može davati samo direktor Hrvoje Rudolf, a on nam nije htio ništa reci jer, kaže, novinari od svega stvaraju senzacije.

Zanimljivo je da je Omerovic prvi napad prijavio nakon što je nocu kamenjem otjerao dvije nepoznate životinje velicine ovce. Po obrisima je pretpostavio da se radilo o dva njemacka ovcara, a sumnje dodatno potpiruje cinjenica da je u dolinu dolazio izvjesni Labinjan i tražio odbjeglog psa te pasmine. Poljak je rekao da ce sazvati clanstvo "Kamenjarke" i razmotriti mogucnost hajke.


Podijeli: Facebook Twiter