Pseći izmet na ulicama - kažnjava li se to?

Ova vlasnica očistila je iza svog ljubimca (N. L.)
Ova vlasnica očistila je iza svog ljubimca (N. L.)

U rubrici "Vi pitate, Grad odgovara" veliki broj čitatelja postavio je isto pitanje: Kako i kada Grad namjerava spriječiti i kažnjavati vlasnike pasa koji ne pokupe pseći izmet? Neki čitatelji čak predlažu uvođenje poreza na kućne ljubimce. Iz gradske uprave odgovaraju da služba komunalnog redarstva, u okviru raspoloživih resursa, sukladno komunalnom redu kojim su regulirane obveze vlasnika kućnih ljubimaca, kontrolira, kažnjava i upozorava vlasnike pasa na obveze glede obavljanja nuždi kućnih ljubimaca na javnim površinama. Vlasnici pasa koji izvode svoje pse na način suprotan gradskim odlukama bili su, a bit će i ubuduće primjereno kažnjeni.

- Što se tiče poreza na kućne ljubimce takva vrsta poreza Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije propisana da se uvodi na razini Grada, zaključuju iz Grada Pule.

Druge čitatelje zanima na koji način Grad namjerava regulirati činjenicu da se postavljaju različite škure i prozore na zgrade i da li uopće postoji odredba kojom se regulira jednoobraznost. Iz Grada odgovaraju da različitim instrumentima utvrđuju norme ponašanja u odnosu na karakteristike građevina i cjelina, a poseban naglasak stavljaju na način obnove građevina graditeljskog nasljeđa, što podrazumijeva i način obnove postojećih prozora i škura. Napominju da su Konzervatorskom podlogom izrađenom za GUP i PPU, te Odredbama za provođenje PUP-a Stari grad valorizirane građevine, utvrđeni modaliteti i uvjeti obnove sukladno njihovoj arhitektonskoj i ambijentalnoj vrijednosti, ali se ne spominje jednoobraznost zgrada. Tek se navodi da na građevinama ambijentalne te skromne ambijentalne i arhitektonske vrijednosti obnova mora biti uvjetovana izvornim stanjem, ali se načelno dozvoljava određena zamjena postojećih elemenata novima, poštujući osnovnu tipološku strukturu i karakteristiku postojećeg arhitektonskog i urbanog tkiva.

Kako spasiti derutnu zgradu bivšeg odjela Neurologije pitanje je jedne čitateljice, iako se taj dio nalazi unutar obuhvata Studentskog kampusa u bivšim prostorima pulske Opće bolnice. Iz Grada napominju da i oni konstantno daju inicijative da bi se što prije u funkciju stavila negdašnja zgrada neurologije gdje se planira studentski kampus sa svim potrebnim sadržajima. Kompleks studentskog kampusa, kažu, realizira se sustavno i fazno, a zgrada bivše neurologije obuhvaćena je planovima sanacije da posluži kao dio Sveučilišne biblioteke.

- Ta će zgrada modernim arhitektonskim zahvatom biti spojena zgradi bivše interne medicine da bi se prilagodila novoj funkciji biblioteke, a za ovaj zahvat dulje se vrijeme čekala dozvola Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koja je nedavno dobivena, odgovaraju iz gradske uprave napominjući da se u prvoj fazi izgradnje kampusa krenulo s izgradnjom studentskog doma i restorana, a što se privodi kraju. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter