Prženje do kraja kolovoza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ranije najave o još jednom dugom, vrucem i suhom ljetu ovih se dana potvrduju u punom smislu. Velike vrucine te suho i suncano vrijeme obilježje su citavog kolovoza, a sve to kulminira upravo posljednjih dana u kojima se temperature zraka dižu gotovo do rekordnih vrijednosti.

Bez obzira na to koliki smo ljubitelji ljeta, svi nestrpljivo cekamo prva jaca osvježenja. Prognoze vremena s velikom sigurnošcu predvidaju da ce se slicne vrucine nastaviti najmanje do kraja mjeseca. Prema tim se predvidanjima neka znacajnija promjena vremena ne ocekuje u iducih desetak dana.

Dani ce i dalje biti vrlo vruci uz dnevne temperature blizu ili nešto iznad 35 stupnjeva, noci ce biti tople i sparne uz temperature debelo preko 20 stupnjeva. Tek ce u unutrašnjosti Istre biti nešto povoljnije i ugodnije, a uz sve duže noci i temperature ce biti nešto niže.

Znacajnije oborine u iducih desetak dana se ne ocekuju, što ce samo produbiti ovogodišnju sušu, koja je za južna podrucja Istre jedna od najdužih i najneugodnijih posljednjih desetljeca.


Preporuke ministra zdravstva

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinovic izdao je, zbog vala vrucine koji je zahvatio Hrvatsku, preporuke za gradane, a posebice za rizicne skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronicni bolesnici te djeca da bi se umanjio izraziti negativan meteorološki ucinak.

Preporucljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu izmedu 10 i 17 sati, a u slucaju potrebe izlaska važno je pravilno se zaštititi odgovarajucom kapom, maramom ili šeširom te suncanim naocalama.

Iznimno je važno redovito unositi dostatnu kolicinu vode i to do 2,5 litara, a gazirana pica i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, zacinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrcu, vocu, salatama i ribi. Iznimno je bitna nadoknada tekucine laganim varivima, juhama i cajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je zasjenjivanjem izolirati od utjecaja izravna djelovanja sunca.

U slucaju pojave glavobolje, mucnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije, što su, kako se navodi, znaci za uzbunu i u kojim je slucajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkracem roku pružiti zdravstvenu skrb, obavezno konzultirajte svoga lijecnika opce medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoc.

Kronicni bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šecerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šecer u krvi.

Ministar je pozvao clanove obitelji, prijatelje, susjede i znance da ucestalije kontaktiraju s osobama u riziku i za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoc jer to im može spasiti život.


Podijeli: Facebook Twiter