Prvu pomoc pružat ce policija i vatrogasci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa pazinske Hitne medicinske pomoci nalazi se na putu za rijecki KBC, kamo odvozi pacijenta G.P., a upravo u to vrijeme na telefon žurnih službi stiže poziv za hitnu intervenciju zbog slucaja srcanog udara u Motovunu. Ovo je zamišljena situacija, no slicne se nerijetko dogadaju u pazinskoj, ali i u mnogim hrvatskim ispostavama Hitne medicinske pomoci.

"Svaki put kada idemo u Rijeku ili Pulu imamo rizik, a kad se to dogodi, molimo boga da nije neka velika hitnoca jer smo onda u problemu, pogotovo ako je noc. Pokušavamo dici drugu ekipu, zvati obiteljske lijecnike da uskoce ili pozvati drugu ispostavu za pomoc ovisno o tome gdje je pacijent", objašnjava voditelj pazinske Hitne dr. Ivor Kovic, o cijem smo izumu novog nacina reanimacije nedavno pisali.

Da bi se takve i slicne situacije sprijecile ili barem ublažile posljedice manjka ekipa Hitne medicinske pomoci, Kovic je po uzoru na napredne hitne službe u zapadnim zemljama (first responder) osmislio program unapredenja znanja i vještina djelatnika žurnih službi koji predstavlja novost u hrvatskim okvirima.



Njime se predvida profesionalna edukacija nemedicinskih djelatnika u pružanju prve pomoci do dolaska medicinskog osoblja, što je kljucno za preživljavanje. U prvom bi se redu educirali pazinski vatrogasci i policajci, koji se najcešce susrecu s takvim situacijama. Naknadno bi educirali terenske patronažne sestre, ali i djelatnike Grada Pazina i opcina Pazinštine koji rade na mjestima gdje se koncentrira velik broj ljudi. Prakticnu edukaciju vodio bi Kovic, a teoretsku ravnatelj pazinskog Doma zdravlja dr. Ivica Rukavina.

"Uz znanje je potreban i alat stoga bismo jedan automatski defibrilator dali policajcima, a jedan vatrogascima", rekao je Kovic i dodao da ti uredaji za oživljavanje koštaju od 15 do 20 tisuca kuna. Svaka bi opcina mogla educirati jednoga djelatnika i kupiti vlastiti automatski defibrilator kojim bi se moglo najžurnije intervenirati.

No, svemu bi prethodilo uredenje edukacijskog kabineta u pazinskom Domu zdravlja u kojem bi se održavala predavanja, demonstracije, radionice te kontinuirane individualne i timske vježbe za unapredenje znanja i vještina 17 lijecnika, medicinskih sestara i vozaca pazinske Hitne. Opremanjem takvog kabineta (simulatorska lutka za trening reanimacije, racunalo, pisac, projektor, ovratnici, maske…) Pazin bi postao središte za edukaciju hitne medicinske pomoci u koji bi na tecajeve, seminare i radionice dolazili drugi djelatnici ispostava hitnih medicinskih pomoci iz Istre, ali i Hrvatske.

Citav program koji su pismom namjere podržali nacelnici gradske Javne vatrogasne postrojbe i Policijske postaje vrijedan je 246 tisuca kuna, pri cemu su od Grada Pazina zatražili 170 tisuca.

"Zasigurno cemo sufinancirati ovaj projekt, no ne s toliko novca koliko je zatraženo. Dio materijalne osnove vec postoji, pa cemo za pocetak financirati edukacijske radionice i jedan komplet za oživljavanje", kazao nam je procelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Boris Demark. Kaže da je najvažnije da se projekt pokrene, pa da se u njega prikljuce okolne jedinice lokalne samouprave te gospodarstvenici.


Podijeli: Facebook Twiter