Prvorođena djeca češće obolijevaju od šećerne bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvorođena djeca izložena su većem riziku za razvoja šećerne bolesti ili povišenog krvnog tlaka, pokazalo je novozelandsko istraživanje objavljeno u časopisu The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Prema znanstvenicima, prvorođena djeca imaju više problema s apsorbiranjem šećera i preko dana viši tlak u usporedbi s djecom koja imaju stariju braću ili sestre.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Liggins instituta aucklandskog sveučilišta, obuhvatilo je 85 zdrave djece u dobi od 4 do 11 godina. Među njima je bilo 32 prvorođenaca.

"Iako redoslijed rođenja sam po sebi ne predskazuje metaboličku ili kardiovaskularnu bolest, činjenica da se radi o prvorođenom djetetu može pridonijeti sveukupnom riziku", kazao je Wayne Cutfield s aucklandskog sveučilišta.

Znanstvenici su kod prvorođene djece utvrdili da imaju 21-postotno smanjenje osjetljivosti na inzulin i porast krvnog tlaka od 4 milimetara žive u odnosu na drugu djecu. Osim toga uočili su da su prvorođena djeca u pravilu viša i tanja od druge djece.

Znanstvenici ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrili uzroci takvih pojava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter