Prvoplasirani Umažani i Buježi

Igor Laković i dobrodošlica mladima Crvenog križa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Igor Laković i dobrodošlica mladima Crvenog križa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" u Buzetu ugostila je deveto po redu međužupanijsko natjecanje ekipa podmlatka i mladih Crvenog križa Istarske i Karlovačke županije. U poznavanju povijesti međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava i prava djeteta te u vještinama pružanja prve pomoći natjecalo se sedamnaest ekipa.

Stotinjak natjecatelja

U kategoriji podmlatka, učenika viših razreda osnovne škole, prvo mjesto zauzela je ekipa OŠ "Marije i Line" iz Umaga, druga je ekipa Prve osnovne škole iz Ogulina, a treća ekipa OŠ Dubovac iz Karlovca. U kategoriji mladih prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Vladimira Gortana iz Buja, drugo mjesto ekipa Srednje medicinske škole iz Karlovca, a treće ekipa Pazinskog kolegija - klasična gimnazija s pravom javnosti. Pobjedničke ekipe predstavljat će Istarsku županiju na državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 13. svibnja u Sisku.

Među deset ekipa podmlatka Crvenog križa bili su još OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Duge Rese, OŠ "Ivo Lola Ribar" iz Labina, OŠ "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta, OŠ Tar-Vabriga, OŠ Kaštanjer iz Pule, OŠ Cetingrad i SEI-TOŠ "Bernardo Benussi" iz Rovinja. U kategoriji mladih Crvenog križa natjecale su se i ekipe Srednje škole iz Buzeta, SŠ Mate Balote iz Poreča, Medicinska škola iz Pule te Srednja škola iz Slunja.

Uz 102 natjecatelja, u organizaciji natjecanja u Buzetu bilo je angažirano oko 110 mentora, volontera Crvenog križa iz cijele Istre i Karlovačke županije te djelatnika i učenika škole domaćina. Sudionike natjecanja i njihove voditelje pozdravili su gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i predsjednik Društva Crvenog križa Istarske županije Igor Laković.

Ideja stara 150 godina

- Ovo je natjecanje jedinstveno po okupljanju mladih Crvenog križa iz različitih krajeva Hrvatske oko univerzalnih ideja humanosti i popularizacije važnih znanja iz pružanja prve pomoći. Ta znanja mogu spasiti život i nama su humanitarcima od izuzetne važnosti. To je znao i Henry Dunant kad je prvi put u povijesti organizirao lokalno stanovništvo iz mjesta Castiglione da pomogne ranjenicima i umirućima u bici kod Solferina prije više od 150 godina. Toliko je stara ideja koja je postala vodiljom pokreta kojem svi pripadamo, poručio je Laković mladeži Crvenog križa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter