Prvomajsko kupanje u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradiciju prvosvibanjskog preplivavanja lagune tocno u podne, u umaškom turistickom naselju Stella Maris nastavila je umirovljena profesorica matematike Višnja Davide iz Umaga. Dok su se brojni gosti okupljeni na plaži lagune suncali, uz dašak maestrala s otvorenog mora, sa zapadne prema istocnoj obali Višnja je plivala u društvu cetvero mladih sugradana: Sabine, Ozane, Ive i Dina.

U kaicu ih je pratio Višnjin sin Davor, a na cilju cekao ostatak obitelji, prijatelji, sugradani i predstavnice udruge Zajednica žena Katarina Zrinski koje su umašku Zagrepcanku, inace strastvenu zaljubljenicu u more, darovale buketom ruža nakon izlaska iz mora.

- Sretna sam i zahvalna svima. More je moj život i glavni razlog moga dolaska u Istru 1965. godine. Nastavit cu s ovom tradicijom sve dok me bude služilo zdravlje. Kada 2010. nisam zbog operacije mogla zaplivati za 1. svibnja, sin Davor je plivao. Prošlih godina društvo su mi znali praviti prijatelji iz Zagreba, Slovacke i Umaga, a u dvije posljednje godine to cine mladi sugradani što me posebno veseli, rekla nam je dobro raspoložena Višnja Davide.

Ljubav prema moru naslijedila je od oca Šibencanina. Dva puta je sudjelovala na poreckom Zlatnom delfinu, preplivala je umaški i Piranski zaljev, te sudjelovala na brojnim plivackim manifestacijama. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter