Prvomajski prosvjedi: Sindikati spremni rušiti vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sve težeg gospodarskog stanja u državi i rastuće nezaposlenosti, sindikalne središnjice planiraju veliki prvomajski prosvjed u kojem će iskazati nezadovoljstvo Vladinom politikom. Sudjelovanje u prosvjedu 1. svibnja potvrdili su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica sindikata javnih službi (MHS), ali ne i četvrta središnjica, Hrvatska udruga sindikata (HUS).

- 1. svibnja održat ćemo veliki prosvjed u Zagrebu. Očekujemo da će nam se pridružiti sve skupine građana, a osobito mladi kojima ćemo posvetiti prvomajski prosvjed. Upozorit ćemo na probleme mladih, na nemogućnost uključivanja u svijet rada, odlazak mladih preko granice. Očekujem da će ljudi, s obzirom na tešku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, izaći na ulice, ne zbog sindikata ili sindikalnih čelnika, nego zbog samih sebe, najavljuje Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Dogovori među sindikalnim središnjicama još traju, a krajem idućeg tjedna sindikati će i službeno objaviti detalje o mjestu održavanja prosvjeda, broju sindikata koji će prosvjedovati i drugim pojedinostima. Velikom sindikalnom prosvjedu kumovat će izostanak socijalnog dijaloga Vlade sa sindikatima, ali i dolazak MMF-a u Hrvatsku, poručio je jučer Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, koji predviđa da bi prosvjed mogao biti masovan, i povesti na ulice građane svih dobi, od umirovljenika do studenata.

- Doista nam neće biti teško pozvati i izvesti ljude na ulicu. Iz zaključne izjave MMF-ove misije evidentno je da socijalni dijalog za Vladu očito ne samo da nema značaja, nego je i potpuno suvišan, ocjenjuje Sever, koji priželjkuje masovni izlazak građana na ulice.

Na prosvjed je spreman i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Situacija u državi je takva, ocjenjuje Ribić, da traži prijevremene izbore, jer aktualna Vlada gubi i legitimitet, i legalitet.

- Vlada više nema temelj za upravljanje državom, i to mora biti poruka prosvjednog skupa: ne treba nam ni SDP, ni HDZ, treba nam alternativa, ističe Ribić. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter