Prvomajski praznici u Istru doveli 55 tisuća turista

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Ovogodišnji produženi prvomajski praznici, od 30. travnja do 3. svibnja, u Istru su doveli čak 55,3 tisuće gostiju, odnosno 30 posto više nego lani. Doduše, u odnosu na lani kada su ti praznici padali u periodu od 1. do 4. svibnja ostvareno je pet posto manje noćenja, odnosno 192,9 tisuće. Riječ je o podacima kojima raspolaže županijska Turistička zajednica.

Najviše noćenja i dolazaka ostvario je Poreč - 9,4 tisuće dolazaka i 32,8 tisuće noćenja. Slijedi Umag s devet tisuća dolazaka i 28,3 tisuće noćenja te Rovinj sa 7,3 tisuća dolazaka i 22,8 tisuće noćenja. Više od tri tisuće dolazaka zabilježili su i Labin, Medulin, Pula, Novigrad te Tar-Vabriga.

Očekivano, najviše je bilo slovenskih turista, 18,5 tisuća, što je 25 posto više nego lani. Doduše, u odnosu na lani ostvarili su 13 posto manje noćenja, odnosno oko 74 tisuće. Naime, Slovenci su u tom periodu slavili i Dan oslobodilne fronte te su imali školske praznike, što je bila odlična prilika za tjedan dana slobodnog vremena i planiranja putovanja u njima najbližu i najdražu destinaciju gdje velik dio njih ima i svoje vikendice.

Po brojnosti su ih slijedili Talijani kojih je bilo čak 118 posto više nego lani, odnosno 12,4 tisuće, a ostvarili su oko 31 tisuću noćenja, što je rast od 79 posto. Ovo je odlična vijest iz Italije koja je očigledno ponovno počela putovati nakon niza godine ekonomske krize i štednje.

Bilo je i 10 posto više Austrijanaca, odnosno 7,6 tisuća koji su ostvarili 13 posto manje noćenja nego lani, odnosno oko 25 tisuća. Više je bilo i Nijemaca, i to za 19 posto, odnosno 5,5 tisuća koji su boravili duže te su ostvarili čak 24,5 tisuća noćenja što je rast od šest posto. (B. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter