Prvomajska do daljnjeg bez ulagača


Nijedan ponuđač nije se javio na natječaj za zakup pogona ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska u Raši, koji je prošlog mjeseca proveo vlasnik nekretnine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Informaciju nam je potvrdila Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša.

Potpuno zapušteni poslovni prostor površine 52,2 tisuće četvornih metara u Krapnu s proizvodnim halama i gospodarskim zgradama te šumom nudio se na zakup od pet godina, počevši od 1. siječnja 2014., po početnoj cijeni od 9,4 tisuće kuna mjesečno. 

- Cijena doista nije bila velika. Da je prostor upotrebljiv, najam bi iznosio 522 tisuće kuna mjesečno. No, pogon je toliko devastiran da zahtijeva višemilijunska ulaganja, u što su se uvjerili potencijalni kandidati obišavši kompleks. Takva investicija nipošto nije isplativa unutar pet godina, na koliko HZZ može sklopiti ugovor o najmu, objašnjava načelnica Paliska Bolterstein.

Među potencijalnim investitorima koji su razgledali pogon bili su Tvornica poljoprivrednih strojeva TPS Labinprogres, metaloprerađivačko poduzeće Prima i tvrtka za proizvodnju brodica i ostalih dijelova od stakloplastike Metalplast, također iz Labina, višnjanski proizvođač generatora Epoca, te obrt iz Vrsara koji izrađuje mobilne kućice za kampove.

- Ne odustajemo od revitalizacije pogona. Investitori su i dalje zainteresirani, štoviše, javljaju se novi. Općina je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom i HZZ-u podnijela zahtjeve da joj se prostori Prvomajske predaju bez naknade jer bi kao vlasnik nekretnine mogla sklapati ugovore na više od pet godina, kaže Paliska Bolterstein. (Napisao i snimio I. RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter