Prvog dana berbe ubrane dvije tone maslina

Obrad Kocijančić pred maslinama kaštelirske bijankere (Elio VELAN)
Obrad Kocijančić pred maslinama kaštelirske bijankere (Elio VELAN)

Na imanju Obrada i Igora Kocijančića branje maslina počelo je već u ponedjeljak 28. rujna. Prvi dan ekipa od desetak berača sakupila je oko dvije tone maslina koje su istog dana prevezene u uljaru Babić u Novigradu. Prvo maslinovo ulje predivne je zelene boje, prvo ove sezone branja koje će kod Kocijančića potrajati najmanje 24 radna dana.

Na 20 hektara šest tisuća stabala maslina

Kaže Obrad da ove godine očekuje deset posto bolji randman nego lani kada je prosječni prinos iznosio 13,6 posto. Dio plodova Obrad i sin Igor Kocijančić, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva prodaju direktno proizvođačima, ostatak se prerađuje u novigradskoj uljari. Prošle je godine prodao 22 tone maslina, a ostalih petnaest tona preradio u prvorazredno maslinovo ulje. Inače ovaj istarski proizvođač obrađuje više od šest tisuća maslina na ukupnoj površini od dvadeset hektara zemlje. Priča nije završena jer se obitelj Kocijančić priprema na sadnju dodatnih 333 maslina na hektar zemlje.

- U zadnjih dvadeset godina istarsko maslinarstvo se preporodio, zasađeno je više od milijun i dvjesto tisuća maslina, iza toga stajala je jaka politička volja i to treba priznati i uvažavati, veli Kocijančić.

Plodovi bijankera su masni i debeli

Maslinici su uređeni, stabla su prepuna plodova, kaštelirska bijankera plijeni pažnju, plodovi su masni, debeli, Obrad ih ponosno pokazuje. Sa kaštelirskih maslinika nudi se prelijepa panorama mora, Tar i Novigrad kao da su na dlanu. Maslina i vinova loza dominiraju krajolikom, posvuda lijepo uređene površine što dodatno krasi ovaj dio istarskog poluotoka.

- Čudan je biljni svijet, nagrađuje pažnju i ljubav, to je teško objasniti ali uz znanje i profesionalnost nužno je i srce, kaže maslinar iz Kaštelira. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter