Prvog dana 2.600 potpisa protiv Kaštijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Molimo Vas da ispunite i potpišete obrazac koji se protivi izgradnji planiranog županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun jer time sprjecavate nerazumne poteze politicara koji, zbog svoje koristi kratkoga vijeka, slijepo i besramno uništavaju naše i svoje zdravlje, naša obitavališta i buducnost", porucuju clanovi Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" koji su prvog dana potpisivanja prikupili 2.600 potpisa.

Kako pojašnjava koordinator inicijative Božo Bencic, putem obrazaca gradani mogu navesti svoje primjedbe, kritike i mišljenje o planiranom centru sve do 14. studenog, kada istjece rok za primjedbe vezane uz kredit koji tvrtka Kaštijun, zbog kupnje MBO postrojenja, planira podici u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR).

- Nakon što prikupimo sve obrasce koje smo uputili i na mnoge e-mail adrese, svu cemo dokumentaciju proslijediti u EBOR, jer, nažalost, ovdašnjim vlastima, pa ni tvrtki Kaštijun više ne vjerujemo, rekao je Bencic najavivši potpisivanje na pulskoj gradskoj tržnici i iduce subote. Medu glavnim primjedbama clanovi inicijative izdvajaju neprikladnu MBO tehnologiju sa sramotno malim udjelom reciklaže te spaljivanje RDF goriva u cementari Koromacno.

Protive se i lokaciji koja, tvrde, nije odredena na osnovu strucnih i komparativnih kriterija vec se išlo linijom manjeg otpora, a i nalazi se usred najgušce naseljenog podrucja u Istri gdje u radijusu od pet kilometara živi oko osam tisuca stanovnika. Po mišljenju aktivista, planirani centar smješten je iznad ili pored 13 izvora pitke vode, a sama lokacija, tvrde, planirana je usred turisticki razvijenog podrucja pored Medulina koji ima 10 posto nocenja u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter