Prvo zaposlenje bez poreza i doprinosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prvo zaposlenje treba biti oslobodeno svih poreza i doprinosa tijekom prve godine rada" naziv je akcije HSLS-a koju su na konferenciji za novinare predstavili celnici istarskog HLLS-a. Zamjenik predsjednika stranke i predsjednik županijske organizacije Sandro Jurman rekao je da ce u sklopu akcije, koja se održava do 9. travnja diljem Hrvatske, potpise zapoceti prikupljati i u pet istarskih gradova - Puli, Rovinju, Porecu, Bujama i Pazinu s ciljem motiviranja poslodavaca da u što vecoj mjeri zapošljavaju mlade koji prvi put traže posao.

Po njegovim rijecima, stranka ocekuje da ce u deset dana uspjeti prikupiti 100 tisuca potpisa gradana koji ce potom biti proslijedeni hrvatskoj Vladi.

-Oslobadanje doprinosa i svih poreza za prvo zaposlenje jedna je od mjera koja u kratkom roku može poluciti pozitivan rezultat i utjecati na smanjenje nezaposlenosti što je goruci problem u Hrvatskoj. Zasad postoje odredene povlastice za zdravstveno osiguranje, no pokazalo se da ta mjera nije polucila ocekivane rezultate pa stoga ovom peticijom nastojimo olakšati mladima da ostvare svoje pravo na rad. Cinjenica je da u mnogim natjecajima poslodavci traže radno iskustvo zbog cega su oni koji su tek završili školovanje i traže posao na neki nacin diskriminirani, rekao je Jurman.

Dodao je da bi se prihvacanjem ove mjere poslodavcima omogucilo da dobiju jeftiniju radnu snagu što je ujedno poticaj za stvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednica pulskog ogranka Rosana Lucijetic veli da ce gradani peticiju u Puli moci potpisati vec sutra na gradskoj tržnici od 10 do 13 sati, apelirajuci i na središnju službu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da podupru akciju.

-Pozivamo gradane da se solidariziraju s cak 11 tisuca nezaposlenih u Istri i da svojim potpisom doprinesu smanjenu stope nezaposlenosti te u što vecoj mjeri omoguce mladima da nadu posao, rekla je Lucijetic, dodajuci da je akcija nastala zbog nezadovoljstva s trenutacnim stanjem na tržištu rada, najavivši pritom da stranka planira pokrenuti i niz drugih mjera usmjerenih na poticanje zapošljavanja. (D. BAŠIC-PALKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter