Prvo upozorenja, zatim kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova pulska komunalna služba - prometno redarstvo - trebala bi poceti s radom najkasnije do turisticke sezone. Nakon Zagreba i Rijeke, "prometaši" ce patrolirati i uvoditi reda medu nesavjesne vlasnike vozila i u gradu pod Arenom, gdje je problem nepropisnog parkiranja itekako primjetan.

- Sigurno je da prvih mjesec dana redari nece krenuti agresivno na vlasnike vozila, vec cemo ih prvo upozoravati na eventualnu pogrešku. Nije nam tendencija kažnjavati, vec promijeniti loše navike i kulturu kod odredenog broja vlasnika vozila. Prvi ce nam se na meti svakako naci oni koji svoja vozila ostavljaju na pješackim prijelazima i ugibalištima autobusa, a zatim i svi oni cija nepropisno parkirana vozila smetaju prometu, kaže Davor Ravnic, voditelj gradskog Odsjeka za promet.

- Prometni redari bit ce povezani s centralnim informatickim sustavom koji ce pratiti njihovo kretanje i u kojem se odmah evidentiraju kazne. S obzirom da u gradu ima 14-15 tisuca vozila, pokaže li se potreba povecat cemo broj redara. Za pocetak cemo kontrolirati centar te se zatim postupno širiti, jer nam je intencija pokriti cijeli grad, kaže Vladimir Brmbolic, voditelj novooformljene gradske službe.

"Prometaši" imaju znatno vece ovlasti od komunalnih redara i bit ce prakticki ispomoc policiji. Usto, imat ce malo racunalo kojim mogu fotografirati nepropisno parkirana vozila te na licu mjesta ispisati kaznu. Ono ce biti povezano s PU istarskom i središnjim racunalom u centru za obradu i izradu prekršajnih naloga pa ce se odmah pohranjivati svi podaci o prekršajima i evidentirati kazne koje nisu naplacene.


Podijeli: Facebook Twiter