Prvo sučeljavanje kandidata za Europski parlament

(A. KOVAČEVIĆ)
(A. KOVAČEVIĆ)

U Europskom domu u Zagrebu održano je prvo sučeljavanje kandidata za Europski parlament na kojem su sudjelovali Ivan Jakovčić s Nezavisne liste, Tonino Picula s liste HNS-HSU, Andrej Plenković kandidat liste HDZ-HSP Ante Starčević i Blok umirovljenici te Toni Zidan kandidat liste Zeleni zajedno.

Sučeljavanje "Prvi izbori za Europski parlament" organizirala je Akademija za politički razvoj, a na njemu su kandidati iznijeli niz svojih stajališta koja će zastupati u Europskom parlamentu dospiju li na njega na izborima 14. travnja. Na pitanje zašto se uopće kandidiraju, različito su odgovorili.

HDZ-ov Andrej Plenković rekao je da smatra iznimno važnim završetak priključenja Hrvatske Europskoj uniji. Kandidat Nezavisne liste Ivan Jakovčić rekao je da je kandidatura za Europski parlament "kao osvajanje nove djevojke" te da on taj izazov nije mogao propustiti. "Još 90-tih u Hrvatskom saboru zagovarao sam Europsku Hrvatsku", rekao je Jakovčić.

SDP-ov kandidat Tonino Picula rekao je da se za politiku odlučio još 80-tih godina želeći graditi nešto novo i da je kandidatura za Europski parlament sastavni dio njegove političke vizije.

Kandidat stranke Zeleni zajedno Toni Vidan, rekao je da on predstavlja građanske inicijative i udruge i da želi suradnju sa europskim Zelenim pokretom koji je po snazi četvrti u Europskom parlamentu.

U raspravi o pojedinim važnim temama kandidati za Europski parlament sučelili su svoja mišljenja o europskom proračunu, ekološkim pitanjima i pitanjima gospodarstva. HDZ-ov Andrej Plenković iznio je veliku važnost rasprave o europskom proračunu te je upozorio kako u maloj zemlji poput Hrvatske trebaju lobirati unutar zastupničkih klubova kako bi izborili svoja prava i što veći novac.

Na pitanje hoće li birati asistente u Europskom parlamentu po stranačkom ključu, Tonino Picula iz SDP-a je rekao da su njegovi suradnici u europarlamentu nestranački ljudi, dok je Nino Jakovčić izjavio kako će angažirati desetak suradnika koji će mu pomoći u provođenju europske politike. Jakovčić je objasnio da će osnovati nevladinu udrugu "Europa za sve" koja će imati svoje urede u svim većim hrvatskim gradovima gdje će komunicirati sa građanima oko njihovih potreba u vezi Europske unije.

Velika polemika među sudionicima sučeljavanja razvila se oko datuma održavanja izbora za europarlament. SDP-ov Tonino Picula izjavio je da svaka stranka može kalkulirati kako njoj odgovara, dok je HDZ-ov Andrej Plenković prigovorio Kukuriku koaliciji zbog nepotrebnih troškova. Nezavisni kandidat Ivan Jakovčić rekao je da je on zagovarao izlazak na izbore u lipnju.

Govoreći o članstvu u zastupničkim klubovima Europskog parlamenta, zastupnik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je sudjelovanje članova njegove liste u radu Europske pučke stranke dok je Tonino Picula potvrdio da će njegova lista biti u klubu socijalista. Ivan Jakovčić rekao je da u slučaju da dospije u Europski parlament tek mora odlučiti hoće li biti u klubu nezavisnih zastupnika, gdje sjedi primjerice i francuski desničar Le Pen, ili će biti u klubu ALDI koji okuplja europske liberalne stranke. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter