Prvo sniženja pa turbo-poskupljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Italiji nakon božicnih i novogodišnjih blagdana pocinje sezona popusta. U Friuli-Veneziji Giuliji ona pocinje 3. sijecnja i trajat ce do 31. ožujka, a u regiji Veneto popusti ce mamiti kupce od 6. sijecnja do 28. veljace, dok u autonomnoj pokrajini Bolzano, omiljenoj destinaciji hrvatskih skijaša, popusti pocinju 8. sijecnja i trajat ce do 19. veljace.

Dakle, u Trstu te u ostalim gradovima regije Friuli-Venezia Giulia od Palmanove do Gorice, Monfalconea, Udina i Pordenonea u ponedjeljak ce u svim izlozima uskrsnuti dvojne cijene: cijena prije «salda» i cijena umanjena za postotak popusta koji mora biti istaknut u izlogu. Postoci popusta su razliciti: od deset posto pa do maksimuma od sedamdeset posto.

Razna udruženja potrošaca pozivaju kupce da ne nasjedaju na ustaljene trikove trgovaca: roba kupljena za vrijeme popusta podliježe istim pravilima kao i u normalnim uvjetima kupovine. Trgovac je dužan izdati racun koji vam daje pravo promjene kupljene robe u slucaju da ste primijetili defekt, robu možete slobodno probati, to je vaše pravo bez obzira na velicinu popusta, nemojte nasjesti na pretjerane popuste, svaku robu detaljno pregledajte.



Prema podacima središnje udruge talijanskih potrošaca, tijekom sezone popusta svaka ce talijanska obitelj prosjecno potrošiti oko 415 eura, što ce u konacnici rezultirati ukupnim prometom od oko 6,2 milijarde eura. Stavka sniženja utjece s 18 posto na ukupno poslovanje talijanskih trgovaca pa predstavlja dogadaj koji svi cekaju.

Zanimljivo da sezona popusta u Italiji pocinje usporedo s objavljivanjem alarmantnog podatka da ce u 2011. godini talijanske obitelji doživjeti novi šok cijena, poskupljenja na svim razinama. Racuna se da ce Talijani morati izdvojiti cak 1.016 eura više tijekom godine za zadovoljavanje osnovnih potreba. Obiteljski troškovi za namirnice porast ce 267 eura, troškovi goriva za auto za 131 euro dok ce godišnja registracija automobila poskupjeti 105 eura. Cijena plina doživjet ce porast od sedam do osam posto, cijena struje od cetiri do pet posto, dva posto ce poskupjeti promet autocestom a javni ce prijevoz u svim gradovima koštati 25 do 30 posto više.

To ce se odraziti na smanjenje kupovne moci talijanskih obitelji što ce rezultirati, logicno, i smanjenjem mobilnosti naših susjeda, odnosno manjim turistickim prometom koji je, uzgred, vec bilježio pad tijekom božicnih blagdana.


Podijeli: Facebook Twiter