Prvo riješiti goruca pitanja, onda se baviti vizijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozvao je u cetvrtak na summitu u Bruxellesu celnike zemalja clanica da se više posvete hitnim mjerama za rješavanje dužnicke krize i poticanje rasta, a manje dugorocnim vizijama.

- Vec tjednima po Bruxellesu i prijestolnicama zemalja clanica kruže poludovršeni planovi za buducu arhitekturu Europske unije. Osmišljavanje vizije za našu zajednicku buducnost sigurno je plemenita zadaca i, dugorocno, treba nam bankovna, fiskalna i politicka unija.

Opcenito je lakše prolaziti kroz teška vremena kada nešto ocekujete. U psihološkom smislu to mogu razumjeti, ali planovi za prekosutra, ma koliko važni bili, ne smiju nas odvracati od hitnih izazova koji danas stoje pred nama, rekao je Schulz u govoru celnicima zemalja clanica EU-a na summitu u Bruxellesu, na kojem kao promatrac sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanovic.

Celnici Europske unije zapoceli su u cetvrtak popodne dvodnevni summit na kojem ce pokušati dogovoriti obrise nove, cvršce ekonomske, fiskalne i politicke unije za dugorocije razdoblje, što podrazumijeva i prepuštanje dobrog dijela ovlasti nacionalnih država u korist zajednickih institucija oko cega ce se teško postici kompromis.


Podijeli: Facebook Twiter