Prvo predstavljanje Španjolskog ciklusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osebujni grožnjanski umjetnik Rok Zelenko, koji je protekle godine proslavio tri desetljeca plodnog stvaralackog rada, prvi se put predstavio novigradskoj publici izložbom "Španjolski ciklus", otvorenom sinoc u atriju Gradske knjižnice.

- Izložba je u ovom obliku prvi put pokazana javnosti, a nastala je gotovo slucajno. Nikad nisam imao posebni afinitet za Španjolsku, no ona me na neki nacin sudbinski proganja. Vec kao student ljubljanske Akademije za likovnu umjetnost, s kolegama sam otišao tamo na izlet i napravio nekoliko radova. Zatim sam upoznao glumicu Yolande Ulloa koja je živjela u Vrsaru i portretirao je, a prošle je godine moj sin u programu razmjene Erasmus studirao u španjolskoj Altei, tamo smo ga posjetili i zadržali se nekoliko dana. Sa sobom sam po obicaju imao svoj blok za skice, ispunio ga, i na osnovu tih skica nastale su izložene slike, sve u tehnici akrila i tempere, otkriva autor.

Jedino ulje na platnu, Yolandin portret, istice se i dominantnom jarkonarancastom bojom pozadine. U ostalim radovima pretežito zagasito plavo-zelenih tonova, autor na svoj karakteristican nacin prikazuje pejzaže, dijelove arhitekture i ženske likove, znakovito naslovljene "Ljepota", "Sloboda" ili "Tisucu i jedna noc".

Izložba donosi i ljupke keramike zasebnih motiva, koje prikazuju "Strelicarku", "Kraljicu", "Poljubac"…


Podijeli: Facebook Twiter