Prvo pravilo: ne panicariti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što uciniti, kako sebi i drugima pomoci ukoliko se nademo u nezgodnoj situaciji – peta punih morskih ježinaca ili tijela opecenog meduzom? Kako izvaditi krpelja, odnosno reagirati kod suncanice ili uboda pcele? Kako si ublažiti bol i skinuti nametnike i da li u nekim situacijama (ne)tražiti pomoc lijecnika. Odgovore nudi voditeljica ispostave Doma zdravlja Rovinj, dr. Orjana Cacic Momcilovic. U svim navedenim situacijama osnovno je pravilo: ne panicariti!

Suncanica
U slucaju suncanice vrlo je važno piti puno tekucine, uzimati Lekadol protiv glavobolje, odmah se maknuti sa sunca i potom jesti puno slane juhe. Takoder, važno je i boraviti u zamracenoj prostoriji.

Opekline od meduze
U slucajevima kada vas meduza opece, najbolje je ostati u moru odnosno staviti hladni oblog. Dakako, prethodno je potrebno skinuti pipke i hladiti opeceno mjesto sve dok vam se ne donese krema za alergiju - Fenistil. U slucajevima, kada su rane otvorene potreban je posjet lijecniku.

Ježinac u peti
Kod ježinca, najcešce nabodenog na peti, najbolje je koristiti crnu mast koja omogucava iglici da izade van. Korijen se uglavnom, uz pomoc vrha igle za šivanje lako sam može izvaditi i tu u pravilu ne treba pomoc lijecnika.

Krpelji
Izvlacenje krpelja iz tijela, takoder, možemo obaviti sami. Ne upotrebljavati nikakvu kremu, vec uz puno strpljenja i uz pomoc pincete lagano ga vuci lijevo i desno sve dok sam ne otpadne. Jedino u slucaju da slijedece jutro, na mjestu uboda, vidite crveni okvir, posjetite lijecnika.

Ubod pcele
Kod uboda pcele dovoljno je na bolno i oteklo mjesto staviti led. Jedino u slucaju alergije, posjet lijecniku je obavezan.


Podijeli: Facebook Twiter