Prvo polugodište uspješno, najave za nastavak odlične

Odlično prvo turističko polugodište (Milivoj MIJOŠEK)
Odlično prvo turističko polugodište (Milivoj MIJOŠEK)

Prvih šest mjeseci u turizmu Istre prema podacima županijske Turističke zajednice pokazuje da je Istra u dolascima u plusu za sedam, a u noćenjima za četiri posto. To znači da je Istra, u zimskim i predsezonskim mjesecima ostvarila 1,1 milijun dolazaka i 5,4 milijuna noćenja.  Svi su istarski turistički gradovi u plusu za taj period. Prema podacima, za takav je rezultat najviše zaslužan odličan svibanj, dok je lipanj bio u blagom minusu od dva posto u dolascima i pet u noćenjima. To se na neki način i očekivalo s obzirom na Duhove koji su padali u svibnju te izostanak školskih praznika u prvom ljetnom mjesecu.

Više Nijemaca i Talijana

- Rezultat je definitivno jako dobar, puno bolji nego što smo predviđali. Jednim je dijelom dobar zbog svibnja kada smo imali povećanje od 30 posto u turističkom prometu u odnosu na lani.  Vjerujem da su tome pridonijele velike manifestacije i marketing koji je odrađen za taj mjesec. Međutim, i lipanj, iako ima mali pad, ima izuzetno dobre brojke. Moramo uzeti u obzir da je lanjski lipanj bio najbolji u povijesti istarskog turizma. To što  nismo imali veći pad, jer ipak u lipnju nije bilo školskih praznika, rezultat je dobrog marketinga i dobrog rada hotelijera koji su svoju ponudu i cijene prilagodili klijentima koji nisu vezani za školske praznike, kaže direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević.

Istaknuo je da su ujedno uspjeli nadomjestiti tržište Rusije i Ukrajine, koje je i ove godine u značajnom padu, i tako kompenzirati manjak tih turista. Inače, i ove su predsezone u Istri bili najbrojniji Nijemci s 237 tisuća dolazaka što je porast od sedam posto te 1,7 milijuna noćenja što je plus od tri posto. To je, tvrdi Ivošević, odličan rezultat na takav volumen prometa. U daljnjem porastu je i broj turista iz Italije i Austrije.

- Izuzetno veseli da je Italija ostala na 10- postotnom povećanju prometa što je ohrabrenje, jer znači da je u toj zemlji pogled u budućnost svjetliji, kazao je Ivošević.

Povratak talijanskog tržišta najavio je i direktor talijanskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu Branko Curić koji očekuje da će se takav pozitivan trend reflektirati i na ferragosto.

- Talijanske prilike i ekonomija se kao i u Hrvatskoj lagano popravljaju, a to na neki način otvara apetite Talijana za putovanje. Mi u predstavništvu HTZ-a radimo na jačanju brenda Hrvatske i boljoj povezanosti, prije svega aviolinijama i brodovima. Iako svi misle da je Italija blizu, činjenica je da Talijani iz srednje i južne Italije ne mogu tako brzo i jednostavno doći do Hrvatske zbog čega radimo na tome da ojačamo aviopromet. Linije Vuelinga za Jadran, pa tako i Pulu dobra su vijest. Inače, zadovoljni smo u kolikoj mjeri Istru i Kvarner posjećuju Talijani, a u budućnosti moramo više poraditi na Dalmaciji, kazao je Curić.

Osim Talijana, raste i Austrija, i to već niz godina gdje je sada Hrvatska omiljeno odredište za ljetovanje.

 - To što porast s austrijskog tržišta iznosi čak devet posto je izuzetan podatak jer  Austrija raste svake godine u velikim postocima. Moramo uzeti u obzir da su se u predsezonskim mjesecima u Istri odvijale velike manifestacije koje su za to zaslužne - Red Bull Air Race u Rovinju, Poreč Major u Poreču te Musikantenstadl u Puli, tvrdi Ivošević. Izuzetno je zadovoljan i konstantnim rastom broja turista iz Mađarske koji su i lani imali povećanje od 15 posto. U prvih šest mjeseci ove godine taj porast iznosi čak 24 posto. Tu je i Švedska te druga manja tržišta.

Ipak, pad je osim na ruskom i ukrajinskom tržištu, evidentan na francuskom te nizozemskom koje pada već niz godina usprkos jačoj promociji u toj zemlji. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter