Prvo okupljanje esula u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga "Slobodna opcina Pule u egzilu", koja okuplja Puljane koji su 1947. godine napustili grad, ove ce godine prvi put, više od šest desetljeca nakon egzodusa, upriliciti u gradu pod Arenom godišnje okupljanje svojih clanova. Od 16. do 19. lipnja pulski ce se esuli okupiti u hotelu Riviera, gdje ce medu ostalim održati godišnju skupštinu udruženja, pod vodstvom predsjednika Silvija Mazzarolija.

Program godišnjeg okupljanja objavljen je u zadnjem broju lista esula Arena di Pola, uz duži uvodnik predsjednika ove udruge. Medu znacajnijim manifestacijama valja spomenuti da ce u petak, 17. lipnja, gostovati u pulskoj Zajednici Talijana, gdje ce se susresti s tamošnjim rukovodstvom i clanstvom.

U nedjelju ce se održati misa u katedrali, koju ce predvoditi bivši tršcanski biskup rodom iz Pule mons. Eugenio Ravignani te bivši župnik vlc. Željko Staver. Osim razgledavanja grada i posjeta zajednicama Talijana u Balama i Vodnjanu, kraceg boravka u Fažani i razgledavanja otocja Brijuni, pulski ce esuli položiti vijenac na Mornarickom groblju.

Mazzaroli u uvodniku piše da je do odluke o održavanju skupa u Puli došlo nakon višegodišnje aktivnosti medu clanovima, jer je veci broj njih bio protiv bilo kakvog odnosa sa zavicajem. Dodaje da se prvi znacajniji posjet esula Puli dogodio 1997. godine, prilikom postavljanja spomenika Puljanima poginulim u eksploziji na Vergaroli. Inace, ocekuje se dolazak više od 200 Puljana-esula, što je izvanredan broj s obzirom na to da se uobicajenim godišnjim okupljanjima, koja se vec 55 godina zaredom održavaju u talijanskim gradovima, dosad odazivalo u prosjeku 80-ak clanova.

Mazzaroli je u svom uvodniku napomenuo da je program osmišljen tako da se okupljanje doživi u prvom redu kao trenutak susreta sugradana, bez politiziranja i nametanja uloge institucija, s ciljem izbjegavanja situacija koje bi mogle povrijediti osjecaje i uvrijediti one kojima je ovakav skup nepoželjan.

"Razmišljali smo i o postavljanju spomen-ploce u znak poštovanja i sjecanja na profesora Marija Mirabellu Robertija (1909.-2002.) koji je od 1935. do 1947. godine rukovodio istarskim muzejom i arheološkim iskopima u Istri. Složili smo se s prijateljima iz Zajednice Talijana da nisu sazrela vremena, da treba prije poraditi na tome da se s djelom tog velikog kulturnog djelatnika upozna cijeli grad. Zato smo se ove godine odlucili na polaganje vijenca na Mornarickom groblju," piše Mazzaroli.


Podijeli: Facebook Twiter