Prvo mjesto osvojila aplikacija za zapošljavanje

Serđo i Lidija
Serđo i Lidija

Da mladi imaju zdravu dozu poduzetničkog duha potvrdila je završna konferencija projekta "Burza poduzetničkih ideja 2017." - BPI 2017. koja se danas održala na Fakultetu ekonomije i turizma (FET) "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Riječ je o projektu koji je održan već treću godinu zaredom.

Najbolje ideje

Cilj projekta "BPI 2017." jest osposobljavanje mladih na ulazak u poduzetništvo i poduzetničke vode putem izrade poslovnih planova, mentorstvo i edukacijskih radionica u izradi poslovnih planova.

Predstavljanje poslovnih planova bilo je podijeljeno u dvije grupe, srednjoškolci i studenti, a radove je ocijenio žiri u sastavu Cinzia Zubin - voditeljica istarskog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Lena Radunić - predstavnica Grada Pule te Savjeta mladih Grada Pule i Nada Katić - voditeljica projekta.

Prvi tim koji je predstavio svoju poduzetničku ideju bili su učenici srednje Ekonomske škole. Riječ je o ideji "Meal cruisers" te timu kojeg sačinjavaju Damian Škare, Martin Dolenc, Rene Budija, Lauro Drandić i Kristian Cvitić. Sljedeći tim sačinjavali su srednjoškolci, učenice srednje Ekonomske škole Lara Ilić, Antonela Ivančić, Luana Maksimović, Kristina Stojšić, Laura Šumić i Dorja Zanetić s idejom "F`tiles". Potom su svoju ideju prezentirale učenice srednje Ekonomske škole Paola Peruško, Tea Andrijanić, Mateo Marko Pauletić te Xhyla Kelmendi s idejom "Job for you".

Nakon toga je uslijedio poslovni plan E-učionica, učenica Ekonomske škole u Puli, kojeg su predstavile Ena Habenšus, Tena Marjanović, Katarina Grcić i Matko Lovreković. Posljednji plan u kategoriji srednjoškolaca predstavili su: Loris Žigant, Robert Žufić, Erik Putinja i Bartol Bevandić s idejom "Hid`n seek".

Nagrada put u Graz

U skupini studenata poslovi plan predstavio je Loris Pilar, s idejom "Kamp Maj", a nakon njega je uslijedila prezentacija poslovnog plana Monike Bojko i njene ideje "Agencija za održavanje nekretnina Property care".

Nakon prezentacije poslovnih planova pred stručnim žirijem, uslijedilo je predavanje HBOR-a. Cinzia Zubije ukratko je predočila koja je njihova uloga, koje se ideje mogu kreditirati te ukazala na primjere dobre prakse. Adventsko putovanje u Graz i uredski materijal za najbolju ideju, odnosno prvu nagradu za prezentaciju i poslovni plan u kategoriji učenika osvojio je poslovni plan "Job for you", aplikacija koja bi omogućila zapošljavanje mladih ljudi i web kao aplikacija koja bi omogućila zapošljavanje starije populacije, dok je prvu nagradu u kategoriji studenata osvojio Loris Pilar i njegov poslovni plan "Kamp Maj".

Drugo mjesto, u skupini srednjoškolaca osvojila je ideja "Hid`n seek", a u skupini studenata "Agencija za održavanje nekretnina Property care". Trećeplasirani u skupini srednjoškolaca bila je ideja "F`tiles".

Provedbu projekta omogućili su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Studentski centar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ACI d.d., Savjet mladih Grada Pule, Istarska razvojna turistička agencija (IRTA d.o.o.). te Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Razmišljanje izvan okvira

"Predstavljeno je sedam poslovnih planova koji su razrađivani šest mjeseci. U projektu su sudjelovali učenici srednje Ekonomske škole Pula i studenti s Fakulteta ekonomije i turizma. Pohvala mladim sudionicima koji su svoje ideje predstavili pred širokom publikom. Pobijedila su dva poslovna plana u kategoriji studenata i kategoriji učenika. Mi smo ih potaknuli da razmišljaju izvan okvira i da predstave neku svoju inovativnu ideju koja dosada na tržištu nije bila prezentirana. Oni su ideju trebali napraviti u pismenom obliku i financijski potkrijepiti s troškovima. Ideje su bile različite - od inovacija poput aplikacija, kampa, agencija za održavanje nekretnina, proizvodnje energetskih pločica pa do kombija koji bi studentima raznosio obroke. Zanimljivi su bili dečki Hid`n seek, koji su prezentirali mikročip koji bi se stavio na određeni proizvod i koji bi upućivao gdje se taj proizvod nalazi putem aplikacije na mobitelu, rekla je Nada Katić, voditeljica projekta i potpredsjednica Udruge mladih i diplomiranih studenata FET-a (Udruga mladih i Alumni FET Pula). (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter